2 min. čitanja

Zbog novih sankcija Rusiji, opet narasla cijena nafte

Zbog novih sankcija Rusiji, opet narasla cijena nafte
Foto: Screenshot/Youtube

Cijene nafte porasle su u srijedu 6.travnja, na međunarodnim tržištima iznad 107 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog najavljenih novih sankcija Rusiji nadjačala bojazni da će lockdown u Šangaju oslabiti potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 78 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107.42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.1 dolar višoj cijeni, od 103.06 dolara.

Tržišta je jučer zabrinulo proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze covidom-19. Trgovci strahuju da bi blokada 26-milijunskog financijskog središta mogla utjecati na potražnju. Uteg je bio i jači dolar, koji slabi moć kupaca s drugim valutama, prenosi Index.hr

Prevagnula je zabrinutost za opskrbu budući da su SAD i njeni saveznici pripremili nove sankcije Moskvi zbog ubojstava civila na sjeveru Ukrajine, koje je predsjednik Volodimir Zelenskij proglasio ratnim zločinima. Rusija je zanijekala da je ubila civile.

– Optužbe se nižu i u pripremi su nove zapadne sankcije Rusiji. Čini se da Rusija ne može izbjeći još žešću ekonomsku odmazdu – zaključuje Sophie Lund-Yates iz Hargreaves Lansdowna.

– Ta bojazan nesumnjivo je podigla cijene nafte, a oscilacije bi se trebale nastaviti, s fokusom na geopolitičku situaciju – dodala je Lund-Yates.

Predložene sankcije EU predviđaju zabranu uvoza ruskog ugljena i zabranu pristajanja ruskih brodova u europskim lukama, a mora ih odobriti 27 zemalja članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da rade i na dodatnim sankcijama koje bi obuhvatile i uvoz ruske nafte.

Velika Britanija pozvala je pak zemlje u skupini G7 i članice NATO-a da utanače rokove postupnog ukidanja uvoza nafte i plina iz Rusije.

U međuvremenu države članice Međunarodne energetske agencije (IEA) još uvijek raspravljaju o tome koliko će nafte zajedno pustiti iz skladišta na tržišta, izjavila su tri izvora za Reuters, dodajući da se objava očekuje u narednim danima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 108.05 dolara, što znači da je poskupio za 2.27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.