Zbog novih sankcija Rusiji, opet narasla cijena nafte

Foto: Screenshot/Youtube

Cijene nafte porasle su u srijedu 6.travnja, na međunarodnim tržištima iznad 107 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog najavljenih novih sankcija Rusiji nadjačala bojazni da će lockdown u Šangaju oslabiti potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 78 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107.42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1.1 dolar višoj cijeni, od 103.06 dolara.

Tržišta je jučer zabrinulo proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze covidom-19. Trgovci strahuju da bi blokada 26-milijunskog financijskog središta mogla utjecati na potražnju. Uteg je bio i jači dolar, koji slabi moć kupaca s drugim valutama, prenosi Index.hr

Prevagnula je zabrinutost za opskrbu budući da su SAD i njeni saveznici pripremili nove sankcije Moskvi zbog ubojstava civila na sjeveru Ukrajine, koje je predsjednik Volodimir Zelenskij proglasio ratnim zločinima. Rusija je zanijekala da je ubila civile.

– Optužbe se nižu i u pripremi su nove zapadne sankcije Rusiji. Čini se da Rusija ne može izbjeći još žešću ekonomsku odmazdu – zaključuje Sophie Lund-Yates iz Hargreaves Lansdowna.

– Ta bojazan nesumnjivo je podigla cijene nafte, a oscilacije bi se trebale nastaviti, s fokusom na geopolitičku situaciju – dodala je Lund-Yates.

Predložene sankcije EU predviđaju zabranu uvoza ruskog ugljena i zabranu pristajanja ruskih brodova u europskim lukama, a mora ih odobriti 27 zemalja članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da rade i na dodatnim sankcijama koje bi obuhvatile i uvoz ruske nafte.

Velika Britanija pozvala je pak zemlje u skupini G7 i članice NATO-a da utanače rokove postupnog ukidanja uvoza nafte i plina iz Rusije.

U međuvremenu države članice Međunarodne energetske agencije (IEA) još uvijek raspravljaju o tome koliko će nafte zajedno pustiti iz skladišta na tržišta, izjavila su tri izvora za Reuters, dodajući da se objava očekuje u narednim danima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 108.05 dolara, što znači da je poskupio za 2.27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Hina