EU i UK pri kraju rješavanja ribolovnog spora

Foto: Engleska/Pixabay/Ilustracija

Spor između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva oko dozvola za ribolov bliži se kraju jer su gotovo sve sporne dozvole dodijeljene francuskim plovilima, izvijestio je Financial Times.

Europski povjerenik za ribarstvo Virginijus Sinkevicius rekao je za Financial Times da su dodijeljene gotovo sve dozvole koje su francuski brodovi tražili za rad u vodama izvan Ujedinjenog Kraljevstva, otkako je ona napustila EU, uz oko 70 neisplaćenih dozvola.

Sinkevicius je kazao da će EU nastaviti graditi uspješan i konstruktivan odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom te da je dobivena većina traženih licenci.

Spor oko prava na ribolov u vodama u blizini Britanije započeo je nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU 2020., što je zahtijevalo novu nagodbu oko pristupa vodama koje su Francuska i UK dijelili stoljećima.

Sporazum o Brexitu potpisan 2020. osigurao je da se udio UK-a u ribolovnim kvotama u njegovim vodama poveća za 25 posto između 2021.-2026. London je u međuvremenu dopustio francuskim plovilima koja su tamo prije ribarila, da i dalje obavljaju svoj posao u teritorijalnim vodama udaljenim 6-12 milja od obale.

Foto: Pixabay

Međutim, prošle su godine malo po malo krenuli sukobi između francuskih i britanskih ribara koji su se razvlačili do pred kraj 2021. godine, kada su se u spor uključio i europski povjerenik za ribarstvo.

Trenutačno oko 1500 brodova EU-a ima pristup ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Ujedinjenog Kraljevstva, 12 do 200 nautičkih milja od obale, dok 150 ima pravo ribariti na udaljenosti od 6-12 milja od obale Britanije. Osim toga, 131 francuski brod ima dozvolu za ribolov oko kanalskog otoka Jersey i 44 oko obližnjeg Guernseyja.

 

J.K.