2 min. čitanja

Cikloturizam na jugu Hrvatske – Biciklisti u fokusu i drugim županijama

Cikloturizam na jugu Hrvatske – Biciklisti u fokusu i drugim županijama

DUBROVNIK – Sve je više jedinica lokalne samouprave na obali koje se okreću razvoju cikloturizma na svom području, ulaganjem u izgradnju novih i obnovu postojećih biciklističkih staza. Riječ je o obliku turizma koji nudi veliki potencijal, osobito ako znamo da cikloturisti najčešće spadaju u skupinu turista bolje platežne moći.

No da bi privukli što veći broj takvih turista na našu obalu, potrebna su ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Više pažnje ovom obliku turizma počela je pridavati i Dubrovačko-neretvanska županija u čijem je sjedištu jučer održan koordinacijski sastanak s predstavnicima turističkih zajednica, biciklističkih klubova i potpornih institucija.

Foto: DNŽ

Na sastanku je prezentiran projekt MIMOSA, sufinanciran iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., u sklopu čega je izrađen Operativni plan razvoja cikloturizma. Iz DNŽ-a javljaju kako je u tijeku  postavljanje biciklističke infrastrukture i izrada web stranice koja će biti nova županijska platforma za razvoj i prezentaciju cikloturizma.

Na području Županije djeluju tri biciklistička kluba: BK Konavle, BK Relaks i BK Metković koji aktivno promiču biciklizam, organiziraju biciklistička događanja i rade na uspostavi biciklističkih ruta i staza. Turističke zajednice su kreirale cikloturističke sadržaje, i to na području Neretve, Korčule i Pelješca, a na Županiji je da potakne aktivnosti i ravnomjeran razvoj na cijelom području.

Što to konkretno znači? Potrebno je uspostaviti što više kvalitetnih i sadržajnih biciklističkih ruta kako bi ih lokalno stanovništvo i specijalizirane turističke agencije mogle koristiti.

Ići će se u osmišljavanje jedinstvenog naziva i vizuala objedinjene županijske platforme za razvoj i prezentaciju cikloturizma, a dogovoreno je da će se u cilju dodatne promocije cikloturizma, na jesen organizirati promotivno županijsko biciklističko događanje.

Zbog bolje suradnje i kvalitetnijeg pristupa, Županija osniva Radnu grupu za razvoj biciklizma i cikloturizma, koja će biti savjetodavno tijelo koje će periodično analizirati stanje i predlagati aktivnosti na daljnjem razvoju cikloturizma.

I Lošinj kreće u obnovu biciklističkih staza

Uređenje biciklističkih staza u fokusu je i lošinjske lokalne samouprave, koja uskoro kreće s uređenjem biciklističkih staza na južnom dijelu otoka Lošinja.

Foto: Boris Kačan

Riječ je o dionici duljine 20 kilometara i širine 2,5 metra, koja spaja naselje Mali Lošinj i uvalu Rovenska s početkom u Sunčanoj uvali na Boriku, objavila je gradonačelnica Malog Lošinja.

Kaže da je zbog velike duljine staze i konfiguracije terena, projekt obnove staze podijeljen na 8 dionica, a osim uređenja biciklističke staze i postavljanja signalizacije, planira se i uređenje odmorišta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.