1 min. čitanja

Amerikanci žele zaplijeniti jahtu ruskog oligarha usidrenu na Fidžiju

Amerikanci žele zaplijeniti jahtu ruskog oligarha usidrenu na Fidžiju
Foto: Jahta Amadea/Superyachttimes.com

Sjedinjene Države žele zaplijeniti superjahtu za koju se sumnja da pripada ruskom oligarhu, a koja je usidrena u pacifičkoj otočkoj državi Fidži. Tamošnji državni tužitelj već je podnio zahtjev za oduzimanjem jahte.

Vjeruje se da je luksuzno plovilo Amadea u vlasništvu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, a unatoč sankcijama koje su SAD i EU nametnule Rusiji, luksuzna jahta je prije tjedan dana stigla na Fidži, kamo se uputila 18 dana prije isplovivši iz Meksika, prenosi Reuters.

Državni tužitelj Fidžija, Christopher Pryde, podnio je zahtjev Visokom sudu kojim traži zabranu isplovljavanja luksuzne ruske jahte s Fidžija.

Agent za superjahte na Fidžiju, koji zastupa Amadeu, rekao je Reutersu da Sulejman više nije njezin vlasnik, a jahta je registrirana na tvrtku koja se nalazi na Kajmanskim otocima. Tužiteljstvo je pokrenulo istragu na temelju koje će utvrditi stvarno vlasništvo nad jahtom, koja zasad ostaje usidrena u ovoj pacifičkoj državi.

Inače, Kerimov je sankcioniran od strane Sjedinjenih Država 2018. i 2014. kao odgovor na ruske akcije u Siriji i Ukrajini.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.