1 min. čitanja

Grci u svojim lukama zadržali dva ruska tankera – Lokalne vlasti ne znaju što s njima

Grci u svojim lukama zadržali dva ruska tankera – Lokalne vlasti ne znaju što s njima
Foto: Pixabay/Ilustracija

Dva ruska broda puna tereta zadržana su u Grčkoj zbog navodnog kršenja sankcija koje je Europska unija nametnula ruskim brodovima.

Ruski tanker PEGAS trebao je iskrcati svoj teret s Peloponeza, ali je pretrpio mehanički kvar pa ga je grčki tegljač 14. travnja otpratio u zaljev Karystos. Portal Fleetmon.com navodi kako je iz brodskih zapisa teško zaključiti kamo je krenuo navedeni tanker, budući da su podaci u brodskom dnevniku prilično konfuzni. Poznato je tek da je tanker PEGAS, koji je Rusija kupila 2020. godine, početkom travnja isplovio iz Mramorne regije u Turskoj.

Drugi ruski brod koji su zaplijenili Grci je VF TANKER 2, koji je napustio Pirej 17. travnja. Brod je prema dostupnim podacima plovio za luku Kavkaz u Crnom moru, no iz zasad nepoznatih razloga je prekinuo svoje putovanje i uplovio u grčki zaljev Karystos.

Zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji, a koji uključuju zabranu ruskim brodovima da pristaju u bilo koji luku EU-a, uključujući i unutarnje vode, tankeri su zadržani u Grčkoj.

Ono što mnogim lokalnim pomorskim vlastima u zemljama članicama EU-a i dalje nije posve jasno jest – kako u ovom slučaju primijeniti sankcije protiv ruskog brodarstva te koliko bi zadržavanje brodova trebalo trajati.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.