2 min. čitanja

Plaža u uvali Slano dobiva novi izgled

Plaža u uvali Slano dobiva novi izgled
Foto: Banja, Slano/Wikipedia

SLANO – Dubrovačko-neretvanska županija održala je drugu od ukupno tri predviđene radionice u sklopu izrade Adaptacijskog plana u kojem su predložene mjere prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama za pilot područje uvale Slano.

Sve izgledniji scenarij podizanja razine mora potaknuo je mnoge lokalne zajednice da počnu promišljati, ali i djelovati kako bi bili spremni za ovu, po svemu sudeći, neizbježnu sudbinu svih obalnih gradova na svijetu.

Za mjesto Slano kažu da je jedno od najslikovitijih mjesta dubrovačke rivijere, smještenom u dugoj uvali koja je okružena gustom borovom šumom i maslinicima, a mjesto je poznato i po plaži kojoj je teško odoljeti. Slano je i mjesto duge kulturne tradicije i brojnih povijesnih spomenika, što ni ne čudi budući da je ovo mjesto, udaljeno od Dubrovnika nešto više od 35 kilometara, bilo naseljeno još u prapovijesno doba.

Odolijevalo je Slano brojnim izazovima kroz povijest, no utjecaj klimatskih promjena neće moći izbjeći. Tvrde to stručnjaci pa je Slano uvršteno u projekt AdriaClim, u čijem je fokusu problematika podizanja razine mora, a u sklopu čega je predviđeno uređenje plaže u uvali Slano, koja bi trebala postati održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.

Foto: Slano/Wikipedia

Cilj projekta AdriaClim je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju, u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske: Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8 823 415.00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283 500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.