1 min. čitanja

VIDEO Pogledajte impozantne kadrove gradnje mosta Cetina iznad Omiša

VIDEO Pogledajte impozantne kadrove gradnje mosta Cetina iznad Omiša
Foto: Hrvatske ceste / Screenshot

OMIŠ – Ravno iznad kanjona rijeke Cetine u Omišu, u tijeku je izgradnja mosta koji je dio omiške zaobilaznice.

Most će zapravo spajati dva tunela na brdima iznad rijeke Cetine. Riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata u novijoj hrvatskoj povijesti. Zanimljiva činjenica je da je most nastavak tunela koji je probijen još prije desetak godina te je postao poznat kao tunel koji vodi “iz ničega u ništa”.

Tek izgradnjom mosta i drugog tunela, s druge pak strane rijeke, cijela priča ipak dobiva smisao. A to je da se kroz nekoliko godina napokon završava dugo očekivana i dugo obećavana omiška zaobilaznica kojom bi se smanjio pritisak na ljeti prekrcanu jadransku magistralu, prenosi Index.hr

Drugi tunel već je ranije probijen, a u tijeku je postavljanje mosta dugačkog 220 metara.

– Most Cetina je gredni čelični most temeljen u završecima tunela Komorjak Sjever i tunela Omiš, s najvećim rasponom od 152 metra između 2 oslonca. Vitka konstrukcija mosta zatvorenog čeličnog sanduka promjenjive je visine (2,50 m- 6,50 m), uklapa se u okoliš i ne zatvara vizuru kanjona Cetine. Čelična konstrukcija bit će proizvedena u segmentima u radionicama i tako cestovnim putem transportirana na gradilište. Okrupnjavanje i montaža polovica mosta izvodi se u tunelima Komorjak Sjever i Omiš, a samo završno spajanje izvest će se na visini od 70 metara iznad rijeke Cetine uz upotrebu posebnih visećih skela. Ukupna masa mosta iznosi 1100 tona – stoji u opisu mosta na stranicama Strabaga, firme koja gradi most iznad Omiša.

Investitor su Hrvatske ceste. S radovima na drugom tunelu i mostu počelo se 2019. godine. U nastavku pogledajte impozantne kadrove gradnje ovog zaista vrijednog i kompleksnog projekta.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.