1 min. čitanja

Prva pošiljka ukrajinskog kukuruza od početka rata, utovarena na brod u Rumunjskoj

Prva pošiljka ukrajinskog kukuruza od početka rata, utovarena na brod u Rumunjskoj
Foto: Pixabay / mute_gemini / Ilustracija

Teret od 71 tisuću tona ukrajinskog kukuruza završio je utovar u rumunjskoj crnomorskoj luci Constanti, prvi utovar od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ukrajinske luke blokirane su još od početka rata, prije dva mjeseca pa je četvrta najveća izvoznica žitarica na svijetu primorana slati svoje pošiljke vlakom preko zapadne granice pa putem manjih luka na Dunavu u Rumunjsku.

– Ovo je prvi teretni brod koji će napustiti luku s ukrajinskim kukuruzom – objavio je Viorel Panait, direktor lučkog upravitelja Comvex.

– Podrška ukrajinskom izvozu žitarica znači sprječavanje ogromnog vala svjetske gladi pokrenutog blokadom ukrajinskih luka – dodao je Panait, prenosi Index.hr

– Comvex upravlja najbržim terminalom za utovar žitarica u Europi koji može procesuirati i do 70 tisuća tona dnevno, kao i terminal za utovar rude – rekao je Panait, ujedno i predsjednik poslovnog udruženja luke Constanta.

Njegova tvrtka je ranije ovaj tjedan utovarila oko 35 tisuća tona ukrajinske željezne rude, a utovar idućeg broda očekuje se oko 15. svibnja.

– U usporedbi s početnom situacijom, kad su svi tražili alternative, prometni koridori za ove izvozne robe polako dobivaju oblik – naglasio je Panait.

Dosad je u Constantu poslano oko 80 tisuća tona ukrajinskih žitarica, a još toliko je na putu.

Rumunjska dijeli morsku granicu na Crnom moru, važnoj ruti za transport žitarica i ulja, s Bugarskom, Turskom, Gruzijom, Ukrajinom i Rusijom. No potrebno je dodatno raditi na prometnoj infrastrukturi.

– Infrastruktura oko luke je problem za svu ekonomsku aktivnost u Rumunjskoj. Spor pristup u tim industrijama stvara dodatni trošak – govori Panait.

Pozdravio je plan rumunjske vlade da obnovi nekoliko željezničkih linija koje crnomorske luke povezuju s ukrajinskim granicama.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.