2 min. čitanja

ZADARSKA DEKLARACIJA Zaštitnici ptica traže siguran jadranski preletnički put

ZADARSKA DEKLARACIJA Zaštitnici ptica traže siguran jadranski preletnički put
Foto: Boris Kačan

ZADAR – Migracija ptica u punom jeku. Svake godine na Balkanu se ilegalno ubija tisuće ptica selica. U Hrvatskoj se održava 4. Adriatic Flyway Conference.

Jadranski preletnički put duž Balkanskog poluotoka jedna je od glavnih selidbenih ruta na kojoj dva puta godišnje europske ptice selice lete u Afriku, odnosno vraćaju se u Europu. Gubitak ptica duž jadranske preletne staze i dalje je vrlo velik – i vjerojatno bi bio višestruko veći bez uključivanja EuroNatura i njegovih partnera. Sudionici četvrte konferencije Adriatic Flyway Conference, koja se od ponedjeljka 25. travnja održava u Zadru u Hrvatskoj, raspravljaju o glavnim razlozima kontinuiranog, u nekim slučajevima dramatičnog, smanjenja broja ptica selica, a također razvijaju mjere za zaustavljanje silaznog trenda, javlja Udruga Biom.

– U vremenima progresivnog gubitka biološke raznolikosti, uporan krivolov na ptice selice duž jadranskog preletničkog puta i u široj mediteranskoj regiji apsolutno je neprihvatljiv – rekao je dr. Stefan Ferger, odgovoran za očuvanje ptica selica u EuroNaturu.

– Iako su sve zemlje u regiji ponovno potvrdile svoj pristup nulte tolerancije prema ilegalnom ubijanju ptica 2020. godine, od tada se premalo toga dogodilo!

Osim krivolova, na jadranskom preletničkom putu letače na duge staze očekuju i druge opasnosti vezane uz ljude. Strujni udar od neosiguranih stupova električne energije i sudari s nadzemnim dalekovodima dovode do velikih gubitaka, osobito kod velikih ptica. Također postoji opasnost od trovanja olovom. Mnogi lovci još uvijek koriste olovno streljivo za lov. Ptice i životinje, koje su često samo ranjene, umiru na ruralnom području, a vrste koje se hrane strvinama, otrovane jedući kontaminirani plijen, umiru mučnom smrću. Nažalost, upotreba otrovnih mamaca za ilegalno ubijanje divljih životinja još uvijek se događa u dijelovima jugoistočne Europe. Nedavno se u Bugarskoj dogodio posebno teški slučaj trovanja četiri iznimno rijetka supa starješine.

U jučer usvojenoj zajedničkoj deklaraciji, nazvanoj Zadarska deklaracija, EuroNatur i njegovi partneri pozivaju vlade duž jadranskog preletničkog puta da okončaju ilegalni lov na ptice na Balkanu. Nadalje, vlade moraju razviti i provoditi nacionalne akcijske planove za očuvanje ptica kao dio svoje međunarodne obveze. Sudionici konferencije također pozivaju čelnike da modificiraju energetsku infrastrukturu kako bi bila sigurna za ptice, te da zabrane korištenje olovne sačme.

Popratne informacije:

• Jadranski preletnički put: ptice vodarice srednje, sjeverne i istočne Europe koncentriraju se posebice na takozvani jadranski preletnički put, koja prolazi preko Balkana, Jadranskog mora i južne Italije do sjeverne Afrike. Kratki film o migraciji ptica preko istočnog Jadrana možete pronaći ovdje:

• Konferencije Adriatic Flyway predstavljaju važan forum stručnjaka za očuvanje ptica iz cijele Europe za razmjenu ideja i razvoj zajedničkih projekata. Konferencija koja se trenutno održava četvrta je takve vrste (nakon onih održanih 2009., 2014. i 2018.). Detaljno izvješće sa konferencije 2018. možete preuzeti OVDJE. Kratke sažetke izlaganja održanih na četvrtoj konferenciji Adriatic Flyway Conference možete pronaći OVDJE.

• Više o EuroNaturovim projektima očuvanja ptica možete pročitati OVDJE.

• U Zadru je usvojena zajednička deklaracija koju su potpisala sva 73 sudionika. Deklaracija se može pronaći OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.