3 min. čitanja

Rajsko otočje razotkriveno kao jezgra korupcije i kriminala, Britanci ga žele staviti pod kontrolu

Rajsko otočje razotkriveno kao jezgra korupcije i kriminala, Britanci ga žele staviti pod kontrolu
Foto: Youtube / Screenshot

Velika Britanija otpušta ministra nakon što je bivši čelnik optužen za kaznena djela droga, jer je istraga otkrila korupciju i ozbiljne probleme u upravljanju.

Vršitelj dužnosti premijera Britanskih Djevičanskih otoka Natalio Wheatley usprotivio se prijedlogu da Ujedinjeno Kraljevstvo preuzme potpunu kontrolu nad tim teritorijem nakon što je njegov prethodnik Andrew Fahie izveden pred sud američkom Miamiju pod optužbama za povezanost s krijumčarima droge, piše The Guardian.

Fahie je uhićen nakon tajne operacije koju je provela američka agencija za borbu protiv droga.

Ministrica Ministarstva vanjskih poslova Amanda Milling uskoro bi trebala stići na otoke gdje će održati razgovore prije nego što Ministarstvo vanjskih poslova sljedećeg tjedna donese odluku o izravnoj vlasti.

Wheatley je iz iste stranke kao i bivši premijer, ali se smatra neovisnim o njemu. Njegovi prigovori izravnoj vladavini imaju potporu oporbene stranke, pa Ujedinjeno Kraljevstvo mora odlučiti kako krenuti s reformom upravljanja Britanskim Djevičanskim otočjem, ako izabrana skupština i vlada zadrže postojeće ovlasti nad unutarnjom politikom.

Istraga o korupciji na tom teritoriju, koju je vodio Sir Gary Hickinbottom, čije je izvješće žurno objavilo britansko Ministarstvo vanjskih poslova neposredno nakon premijerovog šokantnog uhićenja, tvrdi da je izravna vladavina neophodna jer optužbe o sustavnom kršenju pravila, koje sežu unatrag jedne ili više uprava, bile su toliko ozbiljne da je bilo potrebno vrijeme za uvođenje ustavne reforme i vođenje istraga o konkretnim primjerima korupcije.

No, umirovljeni sudac podnio je svoje izvješće, Sir Gary Hickinbottom istražio je problem korupcije na otoku te u izvješću koje je objavljeno 4. travnja ustvrdio da je vlada Britanskih Djevičanskih otoka “loše služila” narod te predložio da guverner iduće dvije godine direktno vlada Otocima.

– Principi dobrog vladanja poput otvorenosti i transparentnost ignoriraju se gotovo na svim poljima – rekao je Hickinbottom.

Wheatley je rekao da ga taj prijedlog “prilično brine”.

– To znači da više ne bi bilo izabranih predstavnika naroda i parlamenta u kojem se stvaraju zakoni našeg društva. Neće biti ni ministara koji se bave interesima javnosti, a ni kabineta koji odobrava politike. Sve te ovlasti prenijele bi se na guvernera. Predstavnička demokracija dobra je za javnost jer razumije njezine potrebe i može reagirati na izazove – rekao vršitelj dužnosti premijera Otoka.

Hickinbottom je predložio da se formira ad hoc vijeće koje će savjetovati guvernera.

Wheatley je rekao da se jačanje sustava vlade Britanskog Djevičanskog otočja “može postići bez djelomične ili potpune suspenzije ustava”.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da uhićenje Fahieja “iznimno zabrinjavajuće” te da će državna tajnica za britanske prekomorske teritorije Amanda Milling posjetiti Britanske Djevičanske otoke te da će razgovarati s guvernerom Rankinom.

– Prekomorski teritoriji dio su jezgre britanske obitelji nacija. Britanska će vlada predano raditi na osiguravanju sigurnosti i dobrostanja žitelja Britanskih Djevičanskih otoka – rekla je Truss.

Međutim, istraga je pokazala da izabrani dužnosnici „mogu i donose odluke – koje troše ogromne svote javnog novca i utječu na živote svih onih koji žive na [Britanskim Djevičanskim otocima] – kako žele, bez primjene ikakvih objektivnih kriterija, bez dajući bilo kakve razloge i bez straha od povratka”.

U izvješću se navodi da te odluke uključuju pitanja kao što su nabava ugovora, prodaja krunskog zemljišta i odobravanje boravka.

Također je istaknut je golemi razmjer policijske korupcije; u izvješću je istaknuto da je u studenom 2020. godine, u jednoj operaciji, policija Kraljevskih Djevičanskih otoka zaplijenila 2.353 tone kokaina iz kuće policijskog službenika koji je trenutno uhićen. U vrijeme kada je načelnik policije dao svoj iskaz u istrazi, suspendirano je devet službenika zbog raznih prekršaja, uključujući ne samo posjedovanje s namjerom opskrbe, već i posjedovanje neovlaštenog vatrenog oružja, opscene objave, rukovanje ukradenom robom i nepristojan napad.

Niz otoka na kojem živi 35.000 ljudi, istočno od Portorika, djeluje prema ustavu iz 2007. koji otocima daje ograničenu samoupravu pod guvernerom koji je krajnja izvršna vlast kao predstavnik britanske kraljice.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.