VIDEO Najezda meduza u tršćanskoj luci

Foto: Screenshot/Facebook/Istramet/Sofija Vranjesevic Sustersic

TRST – Prizor, kao iz kakvog SF filma ukazao se nedavno u luci u Trstu. Gomila nježnih ružičastih klobuka približila se obali, a iako je riječ o bezopasnoj vrsti meduza, rijetki su oni koji bi ležerno uskočili u more i zaplivali s ovim neobičnim morskim stvorenjima. 

Luka, k tome još i vrlo prometna poput one u Trstu, nije mjesto za kupanje. No vrsti Rhizostoma pulmo poznatijoj kao morska pluća buka brodova i ne baš čisto more očito ne smetaju. Istramet je objavio snimku velikog broja ovih meduza koje su priredile pravi vizualni spektakl okupljenima na doku u tršćanskoj luci. Stotine njih približilo se obali, u neposrednoj blizini usidrenog kruzera.

Sudeći po komentarima ispod objavljenog videa, ima i onih koji se ne boje ovih velikih žarnjaka i koji su se, tvrde, već kupali u njihovoj neposrednoj blizini.

Morska pluća spadaju među najveće žarnjake u Jadranu, a jedinka može narasti do 10 kilograma. Nije rijetka u Jadranu, a njeni žarnjaci dovoljno su slabi da jedino alergičnim osobama mogu izazvati blago crvenilo kože.

Kažu da je vrlo korisna jer lovke ispod njenog klobuka služe kao “sigurna luka” mladim ribama u bijegu od predatora.