2 min. čitanja

Na stijeni iznad plaže kod Dubrovnika stoji veliki četnički grafit

Na stijeni iznad plaže kod Dubrovnika stoji veliki četnički grafit
Foto: Čitatelj

ORAŠAC – Na plaži u mjestu Orašac kod Dubrovnika, koju lokalci zbog njenog položaja ispod brda nazivaju “Pod Orašcem”, čini se već neko vrijeme stoji grafit s ispisanih ćiriličnih 4C, kojim se četnička paravojska potpisivala prilikom okupacije dijela Hrvatske u Domovinskom ratu, pa tako i dubrovačkog kraja.

Nije poznato kad je ovaj grafit nastao (doznali smo da tu stoji najmanje 4-5 godina), no naprosto je teško povjerovati (iako nije nemoguće) da je tu više od 30 godina, kad je ovo mjesto bilo okupirano. Više je stoga razloga zašto je nekome ovaj kraj još uvijek trn u oku.

Foto: Čitatelj

Naime, Orašac su zajedno sa susjednim Zatonom 1. studenog 1991. godine okupirale JNA i srbijanska paravojska. Pod okupacijom trebinjskog korpusa i crnogorskih postrojbi bio je sve do 26. svibnja 1992. godine, kad su 1. i 4. brigada Zbora narodne garde napredovale u oslobađanju dubrovačkog primorja, pa se JNA počela povlačiti. Tada je 163. brigada HV-a iz okruženog Dubrovnika aktivirala djelovanja prema Mokošici, te izlaze iz opkoljenog Dubrovnika, pa prelaze u napad, oslobađajući Brgat i Župu dubrovačku kao i Orašac i Osojnik. U Orašcu su u to vrijeme postavljeni vičecjevni raketni bacači koji su gađali ciljeve prema Trebinju i redovito su mijenjali svoje pozicije.

Foto: Čitatelj

Povlačeći se iz Orašca, srbijanska vojska i paravojska maltretirale su lokalno stanovništvo, neke su odvele i u logor Morinje u Crnoj Gori.  Do temelja su opljačkale tek izgrađeni hotelski kompleks Vrtovi sunca, koji je nakon rata obnovljen, no nakon njih nije ostalo niti štokova na vratima, već samo potpisi, identični ovome koji se vidi na stijeni iznad skrovite plaže s prekrasnim čistim morem. Ironijom sudbine, tek nekoliko desetaka metara istočno, stijena je obojana u boje hrvatske zastave. Tim je čudnije da ovih 4C stoje iznad iste te plaže!

Foto: Google Maps / Screenshot

Grafit je s mora primjetio i jedan nautičar, kojem nije jasno što predstavlja. Odgovoreno mu je: “ništa dobro”. Nadajmo se da će to prepoznati i lokalci i čim prije ga ukloniti.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.