U Havariji kod Istre, skiper je bio iskusan, a jedrilici puknuo bulb na kobilici

Foto: MMPI

U pomorskoj nesreći koja se dogodila jučer oko 3.30 sati u pulskom akvatoriju, 15-ak nautičkih milja od otočića Porera, u kojoj srećom nitko nije teško stradao. Prevrnula se jedrilica Canarino Furioso II s pet ljudi koji su usred noći, oko tri sata, upali u hladno more. Troje ih je završilo izvan prevrnutog broda i njih je pokupio drugi brod, a dvoje ispod. Zbog toga ih je trebalo spašavati, zbog čega je alarmiran ronilac Branislav Danevski koji ih je spasio nekoliko sati kasnije.

Kako saznaje Glas Istre od ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić četvero sudionika ove havarije završilo je u bolnici, prije svega zbog pothlađivanja, a troje ih je već pušteno. Jedna osoba je zadržana.

Bulb je težak tisuću kila i bio je kvalitetan

Uzrok nesreće za sada nije službeno poznat, ali neslužbeno se doznaje da je otpao bulb, dio kobilice, dijela koji održava plovilo u balansu. Vjerojatno je plovilo ranije negdje udarilo što je oštetilo kobilicu, zbog čega je otpao njezin dio. Bez bulba jedrilica više nije bila u balansu pa se prevrnula. Do prevrtanja je došlo 10-ak minuta nakon udaranja.

Boris Radolović Šepo, poznati pulski jedriličar i skiper na jedrilici Canarino Furioso II koja je doživjela havariju, kaže da je uzrok nesreće vjerojatno to što su pogodili nešto što im je otkinulo bulb (dio kobilice).

Taj bulb, ističe, težak je tisuću kila.

– Dosta brzo smo išli, sedam milja, i čuli smo udarac. Stali smo i nakon malo vremena samo smo se prevrnuli. Možda je prošla minuta. Vjerovatno je još držala plastika ili nešto i nakon toga se jedrilica prevrnula –  kaže za Glas Istre Radolović.

Dodaje da je bulb bio kvalitetan, plastificiran i sa šarafima, tvornički rađen.

– Ali dogodi se. I drugim brodovima otpadaju kobilice. Dobro je da smo ostali svi živi, rekao je Radolović, čija je jedrilica u subotu oko 16.30 sati dotegljena u Marinu Veruda.

Posada dolazila iz Italije na regatu u Puli

Petočlana posada je, inače, bila na putu iz Pesara u Italiji, koji se nalazi “preko puta” Istre, skupa s još 30-ak drugih brodova. Svi zajedno putovali su prema Puli na jučerašnju regatu.

Riječ je o udaljenosti od 80-ak milja, zbog čega se ta skupina brodova putem raspršila, pa nikog u prvi trenutak nije bilo u blizini da pomogne.

Skiper broda bio je poznati pulski jedriličar Boris Radolović Šepo, a među putnicima je bila i Magdalena Vodopija, ravnateljica Sajma knjige.

Branislav Danevski, ronilac koji je spasio dvije putnice, kaže da ih je zatekao uplašene i pothlađene jer je zraka bilo sve manje.

Mjesto havarije jedrilice

Ruta kojom su išli i mjesto nesreće

– Prvo sam izvukao jednu, a kasnije sam se vratio po drugu ženu. Poslije sam shvatio da je to bila Magdalena. Ne znam koliko je sve trajalo, važno je da smo spasili živote – ispričao je za Glas Istre Danevski, kojeg je kontaktirala Lučka kapetanija da pomogne u akciji spašavanja jer su, kako su ga izvijestili, dvije osobe ostale zarobljene u trupu jedrilice koja se prevrnula 16 nautičkih milja od svjetionika Porer.

– Nešto iza 6 sati stigli smo do mjesta havarije i odmah sam skočio. Morao sam se probijati kroz špage, deke, raznorazne stvari kako bih došao do njih. Srećom, u trupu se stvorio taj “džep” zraka i žene su uspijevale disati, ispričao je Danevski, kazavši da je sretan što je sve dobro završilo s obzirom na okolnosti.

Danevskog je u međuvremenu zvao i gradonačelnik Filip Zoričić, a on samo kaže da je “najvažnije da su spašeni životi”.

Nera Softić, Ivor Balen, Marcello Rosanda

PROČITAJTE JOŠ:

Spašeno pet osoba s prevrnute jedrilice, 17 nautičkih milja od Pule

DRAMA KOD ISTRE Prevrnula se jedrilica, djevojke iz utrobe broda spašavao ronilac: “Bilo je dosta filmski!”