1 min. čitanja

Gorostasna psina preseljena na sigurnu lokaciju u Zagrebu

Gorostasna psina preseljena na sigurnu lokaciju u Zagrebu
Foto: HRT / Screenshot

ZAGREB – Trenutačno se provodi rekonstrukcija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja oštećenog u potresu. Zato je posljednji i najveći eksponat, golema psina, preseljen na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu. Procjenjuje se da je teška oko dvije tone.

Nakon 88 godina stalni stanovnik prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, golema psina, preseljen je na sigurnu lokaciju, javlja HRT.

– Sama psina je dužine oko 8 metara i morala je biti iznesena kroz krovište, stoga je prvo moralo biti razmontirano krovište da bi i sama psina mogla izaći van, govori Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Seli u prostore zagrebačkog velesajma i tamo će boraviti do ponovnog vraćanja.

Preseljenje je bilo velik logistički izazov.

– Sam proces je više manje bio zahtjevan zbog sigurnosti tog tereta i vrijednosti tog tereta, rekao je Miro Nujić, izvođač radova.

Foto: HPS

Psina je ulovljena u Jadranskom moru 1934. Tada joj je samo koža težila 800 kilograma, a jetra 250. Prema procjenama, danas je ukupno teška malo manje od dvije tone.

– S obzirom na to da je preparat punjen raznim stvarima od betona, drveta pa nadalje, nismo mogli predvidjeti težinu, naglasila je Vlahović.

Smatra se da će krajem 2023. rekonstrukcija muzeja, vrijedna 118 milijuna kuna, biti završena.

– Obnova ide svojim tijekom. To što povremeno dolazi do nekih zastoja ne utječe na terminski plan jer je zgrada dosta razvedena. Pa, kako kažu izvođači, možemo napadati sa više strana, istaknula je.

Ideja je da se nakon rekonstrukcije ovaj eksponat ne vraća na drugi kat muzeja, nego smjesti u prizemlje gdje će ga biti lakše postaviti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.