Izdano rješenje o uklanjanju terase s pomorskog dobra, a ona je i dalje tamo – Institucije prebacuju lopticu s jedne na drugu

Foto: Nezavisna lista Tučepi/Facebook

Galopirajuća devastacija pomorskog dobra po dobro poznatom hrvatskom scenariju u kojem lokalni poduzetnik poznaje nekog lokalnog političkog moćnika pa radi što mu je volja, uvukla se i u Tučepe. Iako je prije nekoliko tjedana izdano rješenje o uklanjanju ilegalno postavljene ugostiteljske terase na pomorskom dobru, ona tamo i dalje stoji, a institucije po dobrom starom hrvatskom običaju prebacuju lopticu odgovornosti  s jedne na drugu.

Nezavisna lista Tučepi upozorila je prije 3 tjedna na svojoj Facebook stranici na ilegalnu ugostiteljsku terasu na pomorskom dobru, koja je na lokaciju dovezena, vjerovali ili ne, općinskim vozilom.

Kako to obično biva, na društvenim mrežama povela se rasprava, javio se i direktor komunalca koji tvrdi da on nije nikome dao odobrenje da za privatnu svrhu koristi općinsko vozilo, a onda se u prepisku uključio i čovjek koji priznaje da je uzeo vozilo kako bi pomogao lokalnom poduzetniku prevesti materijal za ilegalnu terasu i da mu zbog toga nije žao.

Priča je to koja pokazuje pravo lice i naličje mentaliteta naviknutog da hlapljivo uzima i zarađuje na štetu javnog dobra. Iako je komunalni redar izdao rješenje o uklanjanju ilegalno postavljene metalne konstrukcije na pomorskom dobru, ona tamo i dalje stoji, piše Index, koji je o ovom slučaju razgovarao s načelnikom općine Antom Čobrnićem. On, očekivano, pere ruke od svega i lopticu prebacuje na druge institucije.

–  Nije točno da je Općina Tučepi dopustila privatnom investitoru bespravno postavljanje štekata na pomorskom dobru, budući da je predmetno ‘postupanje’ u nadležnosti Vijeća za koncesijska odobrenja, koje ne postoji zahvaljujući ingenioznosti članova Općinskog vijeća (većinu čine NL Željka Matića i SDP), koji su u siječnju ove godine na sjednici OV-a donijeli Odluku o razrješenju dosadašnjih članova, a nisu imenovali nove. U ovom slučaju se možda može postaviti pitanje nadležnosti za postupanje u odnosu na činjenicu da su obje katastarske čestice čije je dijelove zauzela montažna konstrukcija u zemljišnim knjigama i katastru upisane kao ‘luka’, a s tim u vezi smo poslali upit nadležnom Upravnom odjelu za turizma i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije – kazao je Čobrnić Indexu.

Lučka kapetanija poručila je da problem mora riješiti komunalno redarstvo, a isto je potvrdila i Splitsko-dalmatinska županija dodavši da se o predmetnom postupanju, ako ga je uopće i bilo, treba očitovati Općina Tučepi.

U međuvremenu i dalje ostaje misterija tko je bahatom ugostitelju dao usmeno dopuštenje da na pomorskom dobru – dakle na površini koja pripada svim građanima RH, gradi metalnu konstrukciju koja će mu u turističkoj sezoni donijeti laku zaradu.

 

J.K.

 

PROČITAJTE JOŠ:

S općinskim vozilom “daju ruku” uzurpatorima pomorskog dobra