2 min. čitanja

Iz mljetskog podmorja izvađeno 20 kubika otpada

Iz mljetskog podmorja izvađeno 20 kubika otpada
Foto: Tihana Glavurtić

MLJET – Javna ustanova Nacionalni park Mljet, ronilački centar Aquarica-Mljet, Udruga veterana HRM-a i ronilački klub Nautilus u tradicionalnoj akciji čišćenja podmorja NP Mljet

Očuvanje okoliša, našeg mora i podmorja nakon brojnih godina truda i ukazivanja na važnost razvijanja ekološke osviješćenosti prema prirodi s kojom i od koje živimo, današnjih dana polako uviđamo da se trud isplatio i da odnos prema okolišu postaje dio kulture življenja i ponašanja.

Taj dojam stekli smo još jednom godišnjom ekološkom akcijom čiščenja podmorja Nacionalnog parka Mljet. U već tradicionalnoj suradnji Nacionalnog parka Mljet, lokalnog ronilačkog centra Aquatica-Mljet, Udruge veterana HRM-a i ronilačke udruge Nautilus od 13. do 15. svibnja 2022. g. organizirana je predsezonska ekološka akcija čišćenja podmorja mljetskih uvala. U trodnevnoj akciji očišćeno je šire podmorsko područje uvala: luke Sobra, Vele i Male Blace, Gonoturske i Lastovske, Solina i Pomenskoga porta.

Iz podmorja je izvađeno preko 20 m3 otpada (uglavnom stakla, plastike, metala i guma, koje brodovi često koriste kao bokobrane).

Foto: Tihana Glavurtić

Ove godine na pojedinim lokacijama u podmorju Mljeta izvađene su manje količine otpada što je pokazatelj svrhe ovakvih akcija u kojima već godinama sudjeluje i lokalno stanovništvo koje s ljubavlju čuva svoj otok, priobalje i svoje djevičansko podmorje.

Naravno da opet moramo spomenuti mještanke i mještane Solina-malog mljetskog mjestašca usred nacionalnog parka koji su godinama sjajni domaćini roniocima, a također i dvojicu najvećih mljetskih entuzijasta, profesionalaca i čuvara mljetske prirodne baštine: ravnatelja NP Mljet Ivu Sršena i voditelja ronilačkog centra Aquatica-Mljet Marija Orlandinija, koji se već više od desetljeća, zajedno sa svojim obiteljima, nezaustavno bore za zaštitu prirode i podmorja svog otoka.

Takav entuzijazam, predanost i odnos prema okolišu koje promoviraju kroz svoj rad, ali i svojim načinom života i edukacijom namlađih naraštaja, pružaju garanciju i vjeru kako ima nade za zaštitu jadranskog podmorja i bogate flore i faune koje naše more čini jednim od naljepših mora na svijeu.

Foto: Tihana Glavurtić

Kolika je ekološka osviješćenost prema zaštiti podmorja uprave NP Mljet, lokalnog ronilačkog centra Aquatica Mljet, mljetskog komunalnog poduzeća i mještana, tolika je i posvećenost ronilačkih udruga, poput Udruge veterana HRM-a, ali i svih hrvatskih ronilačkih klubova koji slijede primjer kako se boriti za očuvanje našeg podmorskog blaga.

Tihana Glavurtić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.