2 min. čitanja

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od 7 posto

U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od 7 posto
Foto: Silvija Jacić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen je rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. godinu za 7% te one sada iznose 21.213 hektara. Tome cilju doprinijeli su programi Ministarstva poljoprivrede, u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine, tzv. Vinska omotnica. U ARKOD-u, evidenciji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, upisano je 18.126 hektara pod vinovom lozom, a riječ je o površinama koje su u obuhvatu potpore i profesionalne proizvodnje vina. Razlika u navedenim podacima odnosi se na ostale površine vinograda koje postoje, površine hobista i drugih, ali koje značajno doprinose proizvodnji vina u RH.

Između ostalih mjera u okviru Vinske omotnice, kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda odobreno je gotovo 90 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 56 milijuna kuna te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda. Istovremeno, kroz mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina odobreno je više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Kada je riječ o poteškoćama u sektoru vina uzrokovanim koronakrizom, osim povećanja intenziteta potpora u Vinskoj omotnici, uvedene su i dvije krizne COVID mjere u 2020. i 2021. godini, koje je tijekom hrvatskog predsjedanja odobrila Europska komisija i koju su koristili brojni hrvatski vinari. Provedba kriznih mjera destilacije i skladištenja vina pomogla je stabilizaciji tržišta u uvjetima drastičnog pada prodaje vina zbog zatvaranja uslijed COVID krize te je u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo samo u 2020. godini uloženo oko 76 milijuna kuna. Tako su se u dvije godine putem mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima oslobodili kapaciteti za novu berbu grožđa te je destilirano 8,3 milijuna litara vina, za što je isplaćeno 59 milijuna kuna. Potpora za krizno skladištenje vina omogućila je skladištenje gotovo 5 milijuna litara vina, čime se uravnotežila ponuda i potražnja tijekom trajanja krize, te je isplaćeno 14,4 milijuna kuna.

Dodatno, u svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.

Također, kako bi se iskoristio potencijal za šire predstavljanje hrvatskih vina uspostavljene su i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara te je Vlada RH 2021. godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano 6 milijuna kuna.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.