2 min. čitanja

U hrvatskom dijelu Jadrana samo je 20 živih periski – Znanstvenici kod Lastova postavili kolektore za prihvat ličinki

U hrvatskom dijelu Jadrana samo je 20 živih periski – Znanstvenici kod Lastova postavili kolektore za prihvat ličinki
Foto: JUPP Lastovsko otočje

LASTOVO –  Plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, a nalazi se i na Crvenom popisu kritično ugroženih vrsta zbog masovnih pomora uzrokovanih parazitom (Haplosporidium pinnae) i bakterijom (Mycobacterium sp.). Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je 2019. godine. Zaraza se proširila i zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana. Na žalost, pomor nije zaobišao ni lastovski akvatorij.

Cilj projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ je očuvanje i spas od izumiranja mediteranske endemske vrste školjkaša, plemenite periske (Pinna nobilis). Projekt je koordiniran od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, a financiran je sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost.

Karta sa označenim lokacijama (crvenom bojom) postavljenih kolektora

Sredstva projekta su namijenjena za provedbu in situ aktivnosti, poput postavljanja kolektora za ličinke, pretraživanja podmorja za živim jedinkama te njihovom zaštitom kavezima od predatora i antropogenog utjecaja te edukacije. Obuhvaća i ex situ aktivnosti poput smještanja živih jedinki periski u kontrolirane sustave, održavanje istih i laboratorijsku dijagnostiku.

Trenutno se u hrvatskom dijelu Jadranskog mora nalazi oko 20 živih jedinki, a pretraživanja podmorja su i dalje u tijeku. Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta i djelatnici JU „Park prirode Lastovsko otočje“ su tijekom ovog tjedna postavili kolektore za prihvat ličinki periske u lastovskom akvatoriju koji će se pregledavati u listopadu. Kolektori postavljeni na šest lokacija nalaze se na dubini od 10 do 15 metara i na površini su označeni crvenim plutačama sa oznakom projekta. Ukoliko ih uočite na vašoj plovidbenoj ruti, budite oprezni i zaobiđite ih.

Prev 1of10 Next

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“ poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske putem poveznice.

Ako se opazi plemenita periska za koju se sumnja da je živa, treba iznad nje nježno proći kroz morsku vodu rukom, a živa plemenita periska će se zatvoriti. Pri tome treba paziti da se jedinka ne dira i da se uznemirava što je manje moguće.

Svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.

Bruna Rizvanović

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKO OTKRIĆE Kraj Valuna na Cresu pronađena živa plemenita periska
Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.