2 min. čitanja

Izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”

Izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”
Foto: Brod “Baška” na sidrištu 1979.g./Wikipedia

RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci sutra u 19 sati otvara se izložba o povijesti jedne kompanije, koja je unatoč povijesnim mijenama koje su se dogodile u relativno kratkom vremenskom razdoblju, bila i ostala svjedokom napretka primorskog kraja i njegovih ljudi.

Mora su oduvijek izazivala maštu pomoraca i putnika namjernika. Bilo da se radilo o velikim plovnim putovima, oceanima ili daleko manjim kao što je bazen Sredozemnog mora s pripadajućim morima. Jedno od tih je i malo površinom, ali veliko snagom, mističnošću i poviješću, Jadransko more. Svaki grad na Jadranskom moru, pa tako i Rijeka, imao je veće ili manje značenje u određenom povijesnom razdoblju.

Foto: Motorni brod Učka/Portal hrvatske tehničke baštine

Žitelji grada na Rječini odavna su se nastojali približiti moru i iskoristiti njegove prednosti bilo da se radilo o trgovcima, pomorcima ili brodograditeljima. Brodovi su isti ka’ i ljudi, kažu stihovi splitskog poete Tome Bebića.

Bili mali ili velik, drven ili željezni, svaki od njih ima dušu, svoj početak i kraj. Ljudi su ih od davnina rabili za osobne potrebe, koristeći se njima da prehrane obitelj, da se zabave, putuju, obavljaju trgovinu, otkrivaju nova prostranstva i nepoznate zemlje. U davnini su to bili mali neugledni čamci koji su služili tek za plovidbu od jedne do druge obale, a u kasnijim stoljećima sve su veći i veći, u službi mornarica, ratnih i trgovačkih, kako bi zadovoljili različite ljudske potrebe. Neki su pronosili slavu svojih graditelja i zapovjednika, ime im je ostalo trajno upisano u memoriju. Drugima je, pak, sudbina ostala nepoznata, zauvijek sakrivena u dubinama oceana.

Foto: Motorni brod Hrvatska, izgrađen u riječkom brodogradilištu 3. maj, 1969., Zbirka Croatia Line

Izložba naglašava sve velike trenutke koje je Jugolinija podarila gospodarstvu grada, ali se i prisjeća stradanja pomoraca koji su zauvijek ostali u dubinama mora na nesrećama Jugolinijinih brodova. Ova kompanija ostavila je utjecaja i na domaću brodogradnju. Mnogi od njenih brodova osvjetlali su obraz domaćim brodograditeljima, s posebnim naglaskom na riječki 3. maj koji je dao najveći doprinos izgradnji Jugolinije kao jednog od najvećih brodara svog vremena. No kako je to obično u životu sve ima svoj početak, uspon i kraj.

Jugolinija nije bila samo brodarska kompanija, bila je zamašnjak gospodarskog razvoja svog grada, a i to je segment na koji podsjeća ova izložba. Kao još jedan oblik sjećanja na Jugoliniju tu je i muzejska Zbirka Croatia Line čiji će dio prvi put biti predstavljen javnosti.

Izložba se otvara sutra u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, a može se razgledati do 9. listopada.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.