1 min. čitanja

Veliko svjetsko priznanje za Udrugu maslinara Vela Luka

Veliko svjetsko priznanje za Udrugu maslinara Vela Luka
Foto: Pixabay/Ilustracija

VELA LUKA – Udruga maslinara Vela Luka ove se godine prvi put organizirano predstavila na Međunarodnom natjecanju u ekstra djevičanskom maslinovom ulju OLIVE JAPAN 2022 u Japanu, a u Hrvatsku su donijeli jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.

Zlatnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte Lastovka zaštićene oznake izvornosti “Korčulansko maslinovo ulje”osvojio je OPG Tonči Gugić koji proizvodi ekološko maslinovo ulje.

Srebrne medalje osvojili su OPG Ranko Surjan za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti Lastovke i Drobnice te OPG Zlatko Bosnić za ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte Lastovka zaštićene oznake izvornosti “Korčulansko maslinovo ulje”.

OLIVE JAPAN International Extra Virgin Olive Oil Competition jedno je od vodećih natjecanja u maslinovom ulju u svijetu, koje okuplja najviše standarde integriteta i profesionalizma u dodjeli medalja najboljim uljima iz cijelog svijeta, poručuju iz Udruge. Natjecanje se održava u Tokiju u organizaciji Japanskog udruženje sommeliera maslinovog ulja (OSAJ), a ovo je jedanaesta godina Međunarodnog natjecanja OLIVE JAPAN.

Japan je jedno od najvažnijih tržišta za maslinovo ulje u svijetu, a suci za natjecanje dolaze iz ključnih zemalja proizvodnje maslinovog ulja i Japana, prema preporuci Japanske udruge sommeliera maslinovog ulja.

Ove je godine na natjecanje pristiglo rekordnih 816 uzoraka maslinovog ulja iz 27 zemalja. Dobitnici premijernih i drugih posebnih nagrada bit će nagrađeni na glavnom događaju OLIVE JAPAN SHOW sredinom srpnja, a prenosit će ga glavni listovi i stručni časopisi. Natjecanje je posvećeno educiranju javnosti o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, uključujući stručnjake iz proizvodnog sektora s opsežnim znanjem o odabiru, kušanju i spajanju hrane.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.