Foto: MORH

U tijeku je drugi dio međunarodne vojne vježba na moru ADRION 2022 LIVEX koja traje od 8. do 9. lipnja 2022. godine. Vježba se provodi u području srednjeg Jadrana, u Hvarskom i Viškom kanalu i Starigradskom zaljevu.

ADRION 2022 LIVEX je glavni obučni događaj ADRION inicijative. Vježba je organizirana i vođena od strane pripadnika Hrvatske ratne mornarice, a u njoj sudjeluju snage ratnih mornarica Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije.

Foto: MORH

U cilju jačanja razumijevanja, povjerenja i poboljšanja interoperabilnosti, vježba se provodi u sklopu redovne, planske i sustavne suradnje ratnih mornarica zemalja članica ADRION inicijative.

Vježba je obuhvatila aktivnosti taktičkog manevriranja, operacije pomorskog presretanja i operacije traganja i spašavanja u sklopu scenarija po kojemu pomorske snage sukladno dodijeljenom mandatu Vijeća sigurnosti UN-a provode širu operaciju osiguravanja slobode plovidbe i suzbijanja ilegalnih aktivnosti u graničnom pomorskom području dviju izmišljenih zemalja.

Foto: MORH

Odlukom ministarstava obrane zemalja ADRION inicijative iz 2015. godine ova vježba se koristi i u cilju uspostave mornaričkih snaga brzog odgovora na krize. Iz tog razloga na zapovjednom brodu vježbe ŠB-72 Andrija Mohorovičić organizirano je zapovjedništvo snaga brzog odgovora. Zapovjedništvo broji 21 časnika i dočasnika iz svih 6 ADRION ratnih mornarica.

Foto: MORH

U vježbi  sudjeluju četiri broda HRM-a te ophodni brodovi P-133 LISSUS albanske RM, P 71 RITSOS  Helenske RM i P493 ITS FOSCARI talijanske RM te zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Pilatus PC-9M i talijanski helikopter Bell-212.

Foto: MORH

U svojstvu direktora vježbe na moru je kapetan fregate Marinko Rubić, voditelj Odsjeka za obuku i vježbe ZHRM-a.

Foto: MORH

D.G.