Udruga pomorskih kapetana Split svečano proslavila 20 godišnjicu rada

Foto: Pixabay

SPLIT – U petak uvečer svečano je proslavljena 20 godišnjica djelovanja Udruge pomorskih kapetana Split. Udruga je osnovana 01. travnja 2000. godine na brodu Lastovo u Splitskoj luci.

Uslijed epidemiološke situacije dvije godine bili su spriječeni obilježiti 20 godina djelovanja, stoga ga su to organizirali i proslavili večeras u ugodnom ambijentu dvorane Lora, dom HV Split.

Kapetan Sanjin Dumanić, za Dalmaciju Danas kazao je se danas obilježava 20 godina posla, ali da Udruga djeluje 22 godine. Evo i objašnjenja.

– Trebali smo imati proslavu 21. travnja 2020. godine, ali uslijed korone morali smo proslavu premjestiti za danas – kazuje Dumanić.

Najbrojnija i najaktivnija Udruga na Jadranu sada ima 22 godine.

– Mi smo jedina Udruga na Jadranu koja ima svoj glasnik, štampamo ga dva puta godišnje. Aktivni smo kroz zajednicu Udruga, radimo prema Ministarstvu, radimo na svim budućim izmjenama i dopunama zakona za pomorce. Nastojimo biti aktivni i biti na usluzi pomorcima – dodaje.

U doba korone nije bilo lako biti pomorac, problemi s ukrcajima i iskrcajima

– 2020. godine pomorac je proglašen za ključnog radnika. Išlo se tendencijom, pošto je pomorac neophodan jer 85 posto roba se prenosi morem. Pomorac je tu vrlo bitan. Kad bi pomorci tu stali, svijet bi stao. Sada je i ova situacija s ratom u Ukrajini. Ukupno 15 posto pomoraca je iz Rusije i Ukrajine, znači kriza se produžava. Oni koji su iz Ukrajine, kada dođu u doma ne mogu više ići na brod, a oni koji su iz Rusije oni se ne mogu ukrcati jer su im mnoge zemlje zatvorile granice – ispričao je za Dalmaciju danas.

D.G.