4 min. čitanja

Djeca Ukrajine, Banovine i Zagreba s hrvatskim i slovenskim roniocima pokazali da briga za okoliš ne poznaje granice

Djeca Ukrajine, Banovine i Zagreba s hrvatskim i slovenskim roniocima pokazali da briga za okoliš ne poznaje granice
Foto: Plava promocija

SAVUDRIJA – Edukativno-ekološki projekt Čišćenje bez granica – VII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola okupila je više od 60 djece koja su sudjelovala u čišćenju podmorja Savudrijske vale zajedno s roniocima iz Hrvatske i Slovenije.

Tijekom tri dana trajanja akcije djeca su sudjelovala u edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem koje su se održavale u kampu Veli Jože, Savudrija. Svoje prve korake napravili su u punoj ronilačkoj opremi. Osim što su imali priliku zaroniti, djeca su sudjelovala u edukaciji o sustavu civilne zaštite kao i edukacijama o moru i podmorju.

Foto: Ivana Nobilo

– Već drugu godinu za redom podupiremo ovu hvale vrijednu akciju. Ovdje smo s roniocima državne intervencijske postrojbe koji su pomagali s edukacijom. Siguran sam kako su djeca dobila nova znanja i iskustva vezana za ronjenje, ali i mnogobrojne rizike s kojima se svakodnevno susrećemo. Posebno moram pohvaliti Hrvatsku i Slovensku suradnju, istaknuo je Damir Trut, MUP Ravnateljstvo civilne zaštite.

Osim edukativnih radionica i čišćenja podmorja ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zagreb, Rijeka i Split odrađivali su vježbe orijentacije, pretraživanje terena u paralelnoj liniji te noćnog ronjenja pretrage.

Foto: Marjan Prpić Luka

– Akciju čišćenja podmorja podržalo je i Ministarstvo turizma i sporta. Ovakve akcije jako puno znače, iz njih se može naučiti puno više nego iz školskih udžbenika. Mi u Hrvatskoj želimo održivi turizam, želimo zeleni turizam. Zalažemo se za inovativan i zeleni turizam, želim puno ovakvih akcija, ali sa što manje posla – izjavila je Sandra Herman, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Već nekoliko godina za redom Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava akciju čišćenja podmorja, tako je i ove godine bio prisutan državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, istinski zaljubljenik u more i podmorje.

Foto: Marjan Prpić Luka

– Sve intenzivniji su pritisci u smislu klimatskih promjena koje se očituju zatopljenjem površinskih slojeva te značajnom pojavom invazivnih vrsta. Poseban problem je mikroplastika koja nastaje raspadom plastičnog otpada i čini 80% otpada u Sredozemnom moru. Ozbiljna je prijetnja za opstanak većine morskih organizama. Zato je izuzetno bitno da i djeca  od najranije dobi steknu navike čuvanja morskog okoliša kako bismo naše more ostavili generacijama iza nas u najmanju ruku onakvim kakvog smo ga naslijedili – napomeno je državni tajnik Šiljeg.Riječi dobrodošlice izrazio je i domaćin, Ivan Papac, voditelj kampa Veli Jože. Istaknuo je kako su ekološki problemi uzročnici brojnih drugih problema. Posebno je istaknuo važnost edukacije o ekološkim problemima, od najranije dobi.

Foto: Marjan Prpić Luka

Veliki obol eko patroli dala su djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i okolnih naselja. Organizaciju njihovog uključivanja u akciju zajedno su koordinirali grad Umag i Crveni križ Buje, čiji su se predstavnici također obratili prisutnima, predsjednik gradskog vijeća Grada Umaga, Ivan Belušić i ravnatelj gradskog društva Crvenog križa Buje, Hrvoje Kovačević.

Foto: Marjan Prpić Luka

Osim njih akciji su se priključila djeca iz potresom pogođenog područja Petrinje i Gline, koji sudjeluju u ovoj akciji već drugu godinu za redom, te se je prisutnima obratila i Branka Bakšić Mitić, a tu su bila i tri tima s natjecanja ZGHACK. Svi oni zajedno nakon što su prošli osnove ronjenja prionuli su čišćenju podmorja. Osim ronioca Državne intervencijske postrojbe, veliki doprinos akciji pružili su ronioci Ronilačkog kluba Adriaticro Zagreb, RIS Kutina, PGD Sevnica, Jamarska rešavalana enota, te članovi Nemo-Adriatic, Slovenija.

Foto: Marjan Prpić Luka

Eko patrola Čišćenje bez granica – VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodila se je u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Buja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Foto: Plava promocija

Za fotografije zaslužni su Marjan Prpić Luka, Ivana Nobilo, Vanja Margetić i Nera Šimić

Medijski pokrovitelji projekta Morski HR, Scubalife i Gogornija.com.

Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružila je HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield boats.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.