2 min. čitanja

“PLASTITAR” Mješavina katrana i mikroplastike novi je oblik onečišćenja, kažu znanstvenici

“PLASTITAR” Mješavina katrana i mikroplastike novi je oblik onečišćenja, kažu znanstvenici
Foto: AChem Research Group at University de La Laguna

Znanstvenici na Kanarskim otocima skovali su naziv za novu vrstu onečišćenja mora za koje kažu da bi najvjerojatnije moglo ispuštati otrovne kemikalije u oceane

Do otkrića je došlo dok je tim znanstvenika ‘češljao’ obale španjolskog otoka Tenerife na Kanarima. U pjenušavom moru koje je zapljuskivalo Playa Grande, uočili su grude stvrdnutog katrana, prošarane sitnim, šarenim komadićima plastike.

Brzo su shvatili da je ova kombinacija katrana i mikroplastike – ili “plastitar” kako su je nazvali – različita od bilo kojeg drugog plastičnog onečišćenja koje su vidjeli.

– Prisutnost plastike u okolišu više nije ograničena na mikroplastiku ili bocu u moru – rekao je Javier Hernández Borges, izvanredni profesor analitičke kemije na Sveučilištu La Laguna na Tenerifeu, koji je skovao pojam plastitar.

– Ovo zapravo stvara nove formacije, u ovom slučaju to znači onaj koji kombinira dva zagađivača – dodaje Borges.

Više od dvije godine nakon što su znanstvenici naišli na njega, otkriće je ‘zarobljeno’ u novom istraživanju koje ga opisuje kao “neprocijenjenu prijetnju” za obalno okruženje. To je dodatak rastućem popisu onečišćenja mora od plastike, od piroplastike – otopljene plastike koja poprima izgled malih stijena – do plastiglomerata, nastalih od kombinacije rastopljene plastike, sedimenta s plaže i fragmenata bazaltne lave.

Kada je riječ o plastitaru, njegovo formiranje je jednostavno: ostaci od izlijevanja nafte u oceanu isparavaju i vremenski se ispiru na obali, poput kuglica katrana koje se drže stjenovitih obala Kanarskih otoka. Ponaša se kao plastelin, a kad se valovi koji nose mikroplastiku ili bilo koju drugu vrstu morskog otpada obruše na stijene, te se krhotine lijepe za katran.

Kako vrijeme prolazi, formacija se stvrdne, a sve od komada odbačene ribolovne opreme do plastičnih kuglica i ostataka poliestera i najlona se doslovno stapa s katranom.

Znanstvenici su pronašli plastitar duž obala nekoliko otoka na Kanarima, uključujući El Hierro i Lanzarote. Bio je raširen, u jednom slučaju se protezao na više od polovice područja koje su ispitivali. Tim znanstvenika je ovu prisutnost povezao s lokacijom arhipelaga duž ključne rute transporta za naftne tankere, ali manje je vjerojatno da plastitar postoji diljem svijeta, mimo ovakvih morskih ruta.

– Uvjereni smo da se to vjerojatno može naći gdje god vidite ovu kombinaciju katrana – koja je nažalost i dalje uobičajena na plažama – i mikroplastike – rekao je Hernández Borges.

Iako je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potvrdio utjecaj plastitara na okoliš, znanstvenici vjeruju da njegova kombinacija ugljikovodika i mikroplastike znači da će potencijalno propuštati otrovne kemikalije, uzrokujući uvjete koji bi se mogli pokazati smrtonosnim za organizme kao što su alge.

– Na neki način to može blokirati i inhibirati razvoj ekosustava – rekao je Hernández Borges.

Ovo otkriće predstavlja novu sliku globalnog plastičnog ciklusa, s plastikom koja se kreće kroz atmosferu, oceane i kopno, na način koji odjekuje prirodnim procesima kao što je ciklus ugljika.

– Postoje znanstvenici koji govore o činjenici da je plastika toliko rasprostranjena da bi mogla utjecati na naš okoliš na druge načine – rekao je Hernández Borges. Dakle, ako plastika stvara druge, također otrovne spojeve i formacije, iznimno su važna daljnja istraživanja.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.