Rezultati ispitivanja kakvoće mora na plažama u 2022. godini u Istarskoj županiji

Foto: Pixabay

PULA – Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije proveo je drugo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istri. 

Uzorkovanje mora provedeno je u periodu od 30. svibnja do 12. lipnja, a uzorci su uzeti s 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove. Provjeravala se prisutnost crijevnih enterokoka i Escherichie coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježili su se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

Temperatura mora na istarskim mjernim točkama u navedenom periodu kretala se od 19,6 ºC do 22.6 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 18 ºC do 24 ºC. Dobra je vijest da je na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na svih 217 mjernih točkama ili u 100% uzoraka zabilježena izvrsna kakvoća mora za kupanje.

Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje koje se objavljuju na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koju razvija i održava Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Aplikacija je dostupna  OVDJE.

J.K.