U moru kod Rovinja pronađene dvije odrasle periske

Foto: HTV/Screenshot

ROVINJ – Uz dvije malene periske koje su pronađene na kolektorima, u moru kod Rovinja pronađene su i dvije odrasle plemenite periske! Endemska je to vrsta od velike važnosti za morski eko sustav. Posljednjih nekoliko godina novootkriven parazit i bakterije proširile su se Sredozemljem i dovele ovog školjkaša do najtežih razdoblja u povijesti.

Dr.sc. Andrej Jaklin iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju kaže da su u odličnom stanju, narasle su negdje između 3-4 cm od prošle godine i reagiraju normalno kao što treba živa periska reagirati.

Uz njih, na kolektorima koji su postavljeni u blizini, pronađene su i dvije malene periske koje se čuvaju u pulskom Aquariumu. Po riječima Aleksandre Bel Dajaković, voditeljice stručnog odjela Aquariuma Pula, one su u strogo kontroliranima uvjetima, gdje je svaki parametar kontroliran i svakodnevno skrbe za njih, promatraju kako napreduju u stvarnosti, piše HRT.

Ovaj plemeniti školjkaš može narasti do jednog i pol metra, težiti preko 3 kilograma i živjeti do 50 godina, a od velike je važnosti za morski eko sustav.

– Najveći je to sredozemni školjkaš koji dnevno filtrira velike količine vode i time doprinosi očišćavanju, pročišćivanju vode, eliminira suvišne organske tvari iz vode – kaže dr.sc. Andrej Jaklin.

Plemenitu perisku u posljednje 4 godine pogodila je pošast patogena koja ju je dovela gotovo do izumiranja

– Nakon ovog pomora periska je došla na milimetar do istrebljenja, do nestajanja iz Sredozemlja, iz cijelog Jadrana i svaka živa jedinka je važna za očuvanje ove vrste – dodaje Jaklin.

Uz pretragu podmorja i pronalazak živih jedinki za očuvanje ove vrste pokrenute su i razne akcije zaštite. Postavljaju se zaštitne kaveze, ako je u blizini nekakvih sidra ili postoji ugroza od hobotnice.

– Najveća prijetnja su u stvarnosti te brodice jer tamo su znatiželjni turisti, koji ne znaju što je to i onda idu malo prčkati, u stvarnosti bi edukacija bi trebala biti na prvom mjestu – ističe Aleksandra Bel Dajaković.

Raznim edukacijama može se osvijestiti javnost kako bi se očuvao svijet plemenite periske – najvećeg školjkaša u Sredozemlju.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKO OTKRIĆE Kraj Valuna na Cresu pronađena živa plemenita periska