VIDEO Replika povijesnog broda pretrpjela teža oštećenja u sudaru s lukobranom

Foto: Facebook

Značajnu štetu pretrpjela je replika broda iz 18. stoljeća nakon što je brod udario u lukobran prilikom ulaska u prostor brodogradilišta. 

Brod danas poznat kao HMS SURPRISE, napravljen je 1970. godine kao replika fregate ROSE Kraljevske mornarice iz 18. stoljeća. Prvih 30 godina brod je putovao svijetom kao turistička atrakcija, a služio je i kao mjesto za obuku jedra prije nego li je preimenovan u HMS SURPRISE.

Poslužio je kao rekvizit u Oskarom nagrađenom filmu iz 2003. godine Gospodar i ratnik: Daleka strana svijeta, s Russellom Croweom u naslovnoj ulozi. Ekipa filma teškom je mukom od broda napravila vjernu repliku fregate iz 18. stoljeća s 24 topa, specifičnu za britansku Kraljevsku mornaricu iz Nelsonove ere. Filmaši i scenografi su toliko pazili na detalje prilikom oblikovanja broda da su iznenadili i same povjesničare koji su bili oduševljeni detaljima specifičnim za fregatu.

Brod se od 2004. godine nalazi u Pomorskom muzeju u San Diegu. Nesreća u kojoj je brod udario u lukobran dogodila se nedavno prilikom dolaska u brodogradilište, gdje je vrlo vjerojatno upućen na remont. Što je uzrok nesreće nije navedeno, no spominje se značajna materijalna šteta koju je više pretrpio drveni brod nego betonski lukobran.

J.K.