FOTO/VIDEO Novi interpretacijski centar na najvišem strmcu Jadranskog mora 

Foto: Damir Žižić

SALI – Zaštićeno područje Parka prirode Telašćica na Dugom otoku konačno je dobilo mjesto susreta,  doživljaja, učenja i zabave. Nekadašnja vojna utvrda, smještena na visokome i stjenovitom strmcu  koji je tisućama godina oblikovalo more, transformirana je u suvremeni interpretacijsko-edukacijski  centar. Po lokalitetu je nazvan Grpašćak. Okružen mirnom uvalom i pogledom koji doslovno ostavlja  bez daha, u centru su se smjestile i tri multimedijske izložbe. 

Jezero Mir koje je slanije od mora, fascinantni strmci, pomorska vojna baština, tajanstvene dubine  podmorja, težački otočki život, utočište južnodalmatinskog magarca i stoljetna ribarska tradicija neke  su od priča s kojima ćete se susresti na ovom putovanju. Interaktivno istražujući interpretacijski  sadržaj centra, prvi put na jednom mjestu možete intimnije upoznati fascinantnu prirodu i kulturu  otoka. 

Razgovorali smo s interpretatoricama baštine Muze koje su ko-autorice izložbi: U kreativnom procesu s našim partnerima dizajnerima iz dizajnerskih studija Clinica, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna i Kultura još smo prije sedam godina osmislile interaktivne i multimedijske izložbe Grpašćaka.

Zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost, danas su naše ideje i razrađeni koncepti pretvoreni u stvarne doživljaje za sve  posjetitelje.

Foto: Damir Žižić

Ulaskom u središnju zgradu susrest ćete se s fenomenima prirodne baštine i stoljetnom tradicijom  ribarstva Dugog otoka. Ondje će vas na interakciju pozvati izložak s pokretnom ribarskom mrežom.  Ona će vam pomoći upoznati bogatstvo morskih vrsta ovdašnjeg arhipelaga. U istom prostoru moći  ćete pokrenuti projekciju nastalu 3D mapiranjem koja će maketu Telašćice oživjeti ispred vaših očiju.  U nekoliko minuta svjedočit ćete kako se ovo zaštićeno područje mijenjalo od posljednjega ledenog  doba pa sve do danas. S morskom faunom nastavit ćete se igrati u interaktivnom podmorju, čiji ćete  „riblji fond“ obogaćivati vlastitim crtežima. 

Foto: Damir Žižić

U nastavku istraživanja, ulaskom u prostor druge izložbe, zaronit ćete ispod površine mora. „Hodajući“  po morskom dnu, upoznavat ćete čudesan podvodni svijet. Osupnut će vas spektakularan pogled od  360° na okolni arhipelag s kojega ćete, ako budete imali sreće, uživati u igri dobrih dupina koji  nastanjuju ovaj veličanstveni akvatorij. U sumrak ćete moći doživjeti posebno iskustvo. Projekcija na  kupoli pozvat će vas put kozmičkih prostranstava i otkrivati tajne skrivene u zvijezdama. 

Foto: Damir Žižić

Na trećoj izložbi uskačete u svojevrsni vremeplov i istražujete izvidnicu austrougarske ratne  mornarice. Dočekuju vas dijelovi broda i njegova posada, upute o tome kako se orijentirati s pomoću  pomorskih karti te služiti kompasom i pomorskim signalima. Sve to znanje pomoći će vam pobijediti u  zabavnoj igri potapanja protivničkog broda. I u ovoj izložbenoj cjelini prati vas impresivan pogled na  arhipelag, ovog puta kroz otvore nekadašnjih puškarnica. Jer horizont je za nekadašnje stanare  izvidnice bio pun opasnosti. 

Foto: Damir Žižić

U fazi ostvarenja izložbi strateški, promišljeno i brojnim suradnjama kurirale smo razvoj izložbenog sadržaja. Kao i u svim našim projektima, uvijek nam je u središtu posjetitelje zainteresirati, probuditi njihovu znatiželju i osjećaje, ali i potaknuti ih na međusobne susrete i razmjene. Istodobno, razvoj ovakvih složenih izložbenih projekata prilika je za kreativno djelovanje širokog kruga suradnika iz kreativnih industrija. Svima nam je čast i radost raditi na projektima koji su tu radi općeg dobra!

I.B.