Naoružani pirati opljačkali morsku platformu u zaljevu Campeche

Foto: Pixabay/Ilustracija

Raste broj piratskih napada duž meksičke obale. Naoružana skupina prošli je tjedan ponovno napala naftnu platformu kojom upravlja Pemex, meksička državna naftna kompanija, prisiljavajući posadu da im pomogne prenijeti ukradenu robu do broda. 

Skupina od 10 naoružanih pljačkaša prošlog su utorka, u večernjim satima, upali na naftnu platformu u kompleksu Rebombeo u zaljevu Campeche, gdje su prema svjedočenju radnika, ostali tri sata uzevši pritom s platforme alate, SCBA-e i slične materijale. Nitko od posade nije ozlijeđen, ali su ih pirati natjerali da prenesu robu do njihovih brodica za bijeg, prenosi The Maritime Executive.

Platforma Repompeo je crpna stanica za tri glavna naftovoda koji povezuju priobalna polja zaljeva Campeche s prihvatnom stanicom na obali. Ima kapacitet od 800.000 barela dnevno i središnji je infrastrukturni čvor za Pemexove offshore operacije.

Piratstvo i oružane pljačke česti su problem za Pemex u Meksičkom zaljevu. Kriminalne bande redovito ciljaju platforme, kao i brodove za podršku na moru; vjeruje se da je broj stvarnih slučajeva veći od broja prijavljenih incidenata.

Krajem svibnja naoružani pirati ukrcali su se na pučinski brod u blizini naftnog polja kod Tabascoa, pobjegavši ​​s opremom vrijednom desetine tisuća dolara, ispalivši pritom nekoliko hitaca iz vatrenog oružja kao znak upozorenja drugim pomorcima da im se ne približavaju.

Slična priča dogodila se krajem siječnja kada je druga skupina pirata opljačkala platformu Ku Sierra u zaljevu Campeche, odnijevši sa sobom 25 SCBA-ova, komunikacijsku opremu, alate i drugu vrijednu opremu.