Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a njeni ciljevi su jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske i sigurnosne suradnje.

– Današnji summit bavio se prije svega kontekstom sigurnosne situacije u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu. Video porukom skupu se obratio i ukrajinski predsjednik Zelenski, bili su tu i ministri vanjskih poslova SAD-a, Ujedinjene Kraljevine i Japana koji su dali jednu široku potporu ovoj inicijativi – rekao je Plenković.

Foto: Vlada RH

Podsjetio je da je Inicijativa  pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude te da je prije svega usmjerena na tri područja suradnje – energetiku, daljnju digitalizaciju i prometnu povezanost. U sklopu Inicijative triju mora postoji investicijski fond koji je namijenjen sufinanciranju projekata iz ta tri područja suradnje.

– Hrvatska je dovršila jedan od svojih ključnih projekata kojeg smo bili istaknuli na početku ove inicijative, a to je dovršetak LNG terminala Krku. Danas sam iskoristio prigodu i najavio da ćemo ići u daljnje investicije i podizanje postojećih kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska ide daleko iznad potreba hrvatskog gospodarstva i kućanstava – poručio je premijer te naglasio da se time omogućuje Hrvatskoj da postane energetsko regionalno čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, BiH i Mađarsku.

D.G.