Duh Korčule stigao u samo središte Zagreba

Foto: Screenshot/Grad Korčula/Facebook

U sklopu nadolazeće 56. po redu Smotre folklora, koja će se održati od 20. do 24. srpnja, na glavnom zagrebačkom trgu postavljena je izložba MOREŠKA I KUMPANIJE – Plesovi s mačevima na otoku Korčuli, autorica Sani Sardelić i Elsie Ivanchic Dunin.

Tema ovogodišnje smotre je Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana. Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb proglasili su je festivalom od nacionalnog značenja.

Mobilna izložba o plesovima s mačevima na otoku Korčuli, moreški i kumpaniji, temelji se na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine otoka Korčule, kao dio aktivnosti Gradskog muzeja Korčula.

Moreška i kumpanije upisane su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nedjeljive su od identiteta stanovnika grada i svih naselja na otoku Korčuli koja ih baštine dugi niz stoljeća. Suvremenost, unatoč brojnim promjenama koje je unijela u živote otočana, očuvala je, pa i osnažila značenja utkana u plesove s mačevima kao nositelje identiteta, čime se potvrđuju trajne vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva na ovim prostorima kao dio suvremenog života u Europskoj uniji.

J.K.