2 min. čitanja

Započela istraživanja brodoloma kod Premanture

Započela istraživanja brodoloma kod Premanture
Foto: Centar za podvodnu arheologiju iz Zadra

PREMANTURA – Početkom proteklog tjedna počela je nova kampanja podvodnog arheološkog istraživanja potonulog jedrenjaka s topovima kod rta Franina blizu Premanture.

Istraživanja provode Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra uz suradnju stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Njemačkog arheološkog instituta.

Foto: Centar za podvodnu arheologiju iz Zadra

Novost u ovoj kampanji je da je u pomoć znanstvenicima priskočila i ronilačka ekipa postrojbe Interventne policije iz Pule. Istraživanja kod rta Franine financira Ministarstvo kulture RH te pojedini partneri u projektu. Voditelj istraživanja ovog brodoloma je arheolog doc.dr.sc. Luka Bekić te arheolozi Maja Kaleb i Roko Surić.

Uz arheološka istraživanja, provodi se i eksperimentalni projekt konzervatorske zaštite topova na dnu mora bez njihova vađenja na kopno. Na dnu su vidljiva tri različita željezna topa i jedno sidro, a prilikom iskopavanja otkriveni su ostaci drvene brodske konstrukcije.

Foto: Centar za podvodnu arheologiju iz Zadra

S obzirom na dubinu mora veću od dvadeset metara na tom mjestu, istraživači rade smjenski s kraćim zadržavanjem na dnu. To iziskuje pažljivu strategiju rada i dobru organizaciju ronilačkih skupina.

Među ostacima broda arheolozi su pronašli tisuće šarenih staklenih perlica, ulomke crvenih staklenih zdjelica, keramičko posuđe te puščane i topovske kugle. Prema tipološkim osobitostima pronađenih predmeta smatra se da je brod ovdje potonuo na početku 17. stoljeća. Njegovo porijeklo zasad je nepoznato, a zbog određenih predmeta postoji pretpostavka da nije pripadao mletačkom području, već nekoj udaljenoj državi.

Foto: Centar za podvodnu arheologiju iz Zadra

No, to i ostala neodgovorena pitanja ostat će otvorena dok se u pijesku ne pronađu neki ključni arheološki nalazi. Istraživanja će trajati do kraja ovog tjedna, a nastavit će se iduće godine.

doc.dr.sc.Luka Bekić,
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

PROČITAJTE JOŠ:

Podmorski arheolozi istražuju potonuli brod kod Pule – Vidljivi su i topovi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.