S dna mora kod Zatona konačno izvučeno 20 godina staro ribogojilište

Foto: Mate Gojanović/ ŠibenikIN

ZATON/ŠIBENIK – Pritisak javnosti zahvaljujući snimkama koje su napravili ronioci, polučio je rezultate. Iz mora pokraj Zatona konačno je uklonjeno ribogojilište koje je na morskom dnu stajalo više od 20 godina. 

Ronioce koji su u ožujku provodili akciju čišćenja podmorja pokraj Zatona, zgrozio je prizor stare olupine i konstrukcije od nekadašnjeg Šibenskog ribogojilišta, koja je poput kakvog aveta godinama ležala na morskom dnu. Ribogojilište je prestalo raditi tijekom Domovinskog rata, a zašto ni gotovo 30 godina nakon kraja rata nije uklonjena nikome nije bilo jasno.

Foto: Mate Gojanović/ ŠibenikIN

Portal ŠibenikIN tjednima je pokušavao doći do informacije o tome zašto spomenuta konstrukcija godinama leži na morskom dnu, no kako to već biva kod ovakvih tema, institucije su uporno prebacivale lopticu odgovornosti s jedne na drugu. Oronula konstrukcija ovaj je vikend konačno uklonjena s područja gdje joj niti nije mjesto. Riječ je, naime, o zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova Priroda pa se svjesno odbačena konstrukcija koja je godinama zagađivala tamošnje podmorje smatra kaznenim djelom.

Hoće li i tko odgovarati za onečišćenje okoliša, još se ne zna.

 

J.K.