2 min. čitanja

Snimite dupina i pošaljite fotografiju Institutu Plavi svijet

Snimite dupina i pošaljite fotografiju Institutu Plavi svijet
Foto: Morski HR / Ilustracija

VELI LOŠINJ – Institut Plavi svijet s Lošinja poziva građane, ukoliko tijekom boravka na Jadranu uoče i fotografiraju dobrog dupina, da im pošalju navedenu fotografiju kako bi znanstvenicima olakšali praćenje njihova kretanja u Jadranu.  No, važno je znati: NEMOJTE ih uznemiravati!

U svrhu lakšeg praćenja dupina u Jadranu razvili su i posebnu aplikaciju Marine Ranger koju je moguće besplatno skinuti na svoj mobilni uređaj. Iz Instituta poručuju kako im takve fotografije uvelike olakšavaju posao, a građani ujedno putem aplikacije mogu bolje upoznati ove fascinantne morske sisavce i tako pomoći u njihovoj zaštiti.

Marine Ranger je građanska znanstvena aplikacija koja omogućuje prikupljanje informacija o promatranjima živih, ozlijeđenih ili ulovljenih kitova (kitova i dupina) i drugih morskih sisavaca. Morski sisavci su globalno ugroženi i svatko može pomoći u njihovoj zaštiti. Primarni cilj ove aplikacije je izvještavanje o opažanjima kitova i drugih morskih sisavaca u divljini. Do danas je u Sredozemnom moru zabilježeno 28 vrsta morskih sisavaca – 24 vrste kitova (kitovi i dupini) i četiri vrste peronožaca (tuljana). Samo 11 kitova i jedna medvjedica, sredozemna medvjedica, redovito su prisutni na ovom području i smatraju se autohtonim vrstama.

U aplikaciji možete pronaći popis svih vrsta ikada zabilježenih na Mediteranu i jasnu identifikaciju o vrsti njihove prisutnosti – REGULAR znači da je vrsta autohtona i može se redovito promatrati barem u nekom dijelu jadranskog bazena, VISITOR predstavlja vrstu koja povremeno ulazi u Sredozemno more, dok RARE znači da je vrsta zabilježena samo nekoliko puta u povijesti i mala je vjerojatnost da ćete je promatrati u divljini.

Aplikacija Marine Ranger razvijena je u sklopu projekta “LIFE Delfi – Dolphin Experience: Lowering Fishing Interactions” koji sufinancira LIFE financijski instrument Europske unije. Djelatnost Instituta Plavi svijet u Hrvatskoj sufinancira i Ured za suradnju s nevladinim udrugama Vlade RH.

Za uznemiravanje dupina 24 dana zatvora

Ipak, važno je znati i ovo:

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozlijeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je namjerno uznemiravanje dupina ozbiljan prekršaj. Poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio 7 tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina zbog glisiranja među njima, a kazne se, osim zatvorskih, u novčanom omjeru penju i do 100.000 kn.

Stoga, ukoliko vidite druge da uznemiravaju zaštićene morske sisavce, prijavite ih najbližoj policijskoj postaji ili Inspekciji za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ako ste pak sami svjedoci susreta s dobrim dupinom ili nekom drugom zaštićenom vrstom Jadrana, uživajte u pogledu iz sigurne udaljenosti, ne spuštajte se u more da bi plivali/ronili sa životinjom i ne hranite je, a pogotovo ih nemojte naganjati brodom. Dupine, kao i sve druge divlje životinje, najbolje je pustiti na miru.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.