Hoće li otkazani letovi u europskim zračnim lukama utjecati na sezonu u Hrvatskoj?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Europske zrakoplovne kompanije u posljednje vrijeme, zbog nedostatka radne snage u nekim zračnim lukama, otkazuju sve više letova. Problemi u zračnom prometu sve se više osjećaju i u Hrvatskoj, što naravno nije dobro uoči same špice turističke sezone. Prošli vikend otkazano je dvadeset letova, a kako smo pisali, samo je Lufthansina grupacija u srpnju otkazala više od pedeset letova prema hrvatskim zračnim lukama.

Otkazano – sve se češće pojavljuje na monitorima europskih zračnih luka. Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među osobljem, Austrian Airlines jučer je otkazao dvadeset, a prošli vikend čak sto letova!

– Teško je prognozirati razvoj događaja jer ne znamo kakva će biti situacija s COVID-om – rekla je glasnogovornica Austrian Airlinesa Yvonne Wachholder.

Zbog nedostatka osoblja, njemačka Lufthansa u srpnju je otkazala više od tri tisuće letova letova. Usto, sve je veći broj zaraženih koronavirusom, a sustav je opteretio i štrajk kontrolora leta. Zbog njega je pod pritiskom posebno Ryanair u Belgiji i Španjolskoj, prenosi HRT.

– 2019. Ryanair je imao 2500 letova, a sad imamo više od tri tisuće, s otprilike jednakim brojem osoblja – istaknuo je pilot Ryanaira u Belgiji Philip Boyriven.

I glavne europske zračne luke suočavaju se s nedostatkom radne snage, a posljedica su gužve, kašnjenje i otkazivanje letova. Zagrebački aerodrom tih problema nema. I ove godine očekuje dvaput više putnika nego lani, iako je Lufthansa grupa u srpnju otkazala ukupno 55 povratnih letova za Hrvatsku, od toga najviše za Zagreb – 28.

– Problemi se reflektiraju zato što aviokompanije mijenjaju svoje rasporede, redove letenja, uzrok čemu je nedostatak osoblja, i onda se to reflektira na nas, evo došlo je do nekih otkazivanja, ali s obzirom na broj Lufthansinih letova prema Hrvatskoj, to i nije veliki broj otkazivanja – naglasila je glasnogovornica Zračne luke “Franjo Tuđman” Lidia Capković Martinek.

Britanski niskotarifni prijevoznik EasyJet u srpnju je otkazao petnaest letova za Hrvatsku, među njima i neke na liniji Zadar-Milano. I Eurowings je smanjio broj letova iz Zadra za Köln.

– Mi stvarno imamo izvrsne rezultate za ovu godinu. S krajem mjeseca lipnja, možemo reći da ćemo imati najjači mjesec u povijesti zračne luke – poručio je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

S porastom broja putnika na površinu su isplivali svi problemi avioindustrije, koji se djelomično osjećaju i u Hrvatskoj. Istodobno, otvaraju se nove linije. KLM je povećao broj letova za Hrvatsku, norveški avioprijevoznik opet povezuje Zagreb s Kopenhagenom, a obnovljeni su i izravni letovi za Atenu i Tel Aviv.

Z.G.