1 min. čitanja

U šibenskoj staroj jezgri postavljena kopija jednog od najvrjednijih ukradenih starih kucala

U šibenskoj staroj jezgri postavljena kopija jednog od najvrjednijih ukradenih starih kucala
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – U okviru 49-og projekta programa Stanadi, koji se realizira pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, u Ulici Andrije Kačića rekonstruirano je i postavljeno kucalo baroknih stilskih oznaka čiji je original ukraden u ljeto 2008. godine.

Željezno kucalo u obliku lire, dimenzija 22 x 16 centimetara, iščupano je iz drvenih vratnica baroknog stilskog sloga koja se nalaze u povijesnoj jezgri Šibenika i od tada mu se gubi svaki trag. Takvih je kucala bilo nekoliko u staroj gradskoj jezgri, a ono ukradeno bilo je, kažu, najljepše i najvrsnije među do tada sačuvanim starim kucalima u Šibeniku.

Srećom, sačuvana je detaljna fotografska i arhitektonska dokumentacija na temelju koje je tvrtka Kovinopojasar iz Zagreba izvela odljev kopije koja je postavljena na staro mjesto. Ovim je nadoknađena jedna od najvećih šteta načinjena na arhitektonskim detaljima u staroj gradskoj jezgri Šibenika u posljednjih 30 godina.

Program Stanadi u Šibeniku se provodi više od 20 godina. Do sada je obnovljeno niz arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i bogate šibenske povijesti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.