U šibenskoj staroj jezgri postavljena kopija jednog od najvrjednijih ukradenih starih kucala

Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – U okviru 49-og projekta programa Stanadi, koji se realizira pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, u Ulici Andrije Kačića rekonstruirano je i postavljeno kucalo baroknih stilskih oznaka čiji je original ukraden u ljeto 2008. godine. 

Željezno kucalo u obliku lire, dimenzija 22 x 16 centimetara, iščupano je iz drvenih vratnica baroknog stilskog sloga koja se nalaze u povijesnoj jezgri Šibenika i od tada mu se gubi svaki trag. Takvih je kucala bilo nekoliko u staroj gradskoj jezgri, a ono ukradeno bilo je, kažu, najljepše i najvrsnije među do tada sačuvanim starim kucalima u Šibeniku.

Srećom, sačuvana je detaljna fotografska i arhitektonska dokumentacija na temelju koje je tvrtka Kovinopojasar iz Zagreba izvela odljev kopije koja je postavljena na staro mjesto. Ovim je nadoknađena jedna od najvećih šteta načinjena na arhitektonskim detaljima u staroj gradskoj jezgri Šibenika u posljednjih 30 godina.

Program Stanadi u Šibeniku se provodi više od 20 godina. Do sada je obnovljeno niz arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i bogate šibenske povijesti.

 

K.B.