Policija ovaj vikend opet sankcionirala nautičare, ali i jednog plivača

Foto: Pixabay/Ilustracija

RIJEKA – Primorsko-goranska policija izvijestila je javnost o sankcijama koje je morala poduzeti protiv nesavjesnih nautičara, ali i jednog plivača u posljednja tri dana.

Pomorska policija je od petka 1. srpnja do danas, zbog počinjenja prekršaja iz domene Pomorskog zakonika, novčano sankcionirala 21 nautičara, ali i jednog plivača. Spomenuti plivač, inače državljanin Slovenije zatečen je u moru ispred Punta na otoku Krku, kako pliva na udaljenosti većoj od 100 metara od obale.

U ostalim slučajevima riječ je o prekršajima nedozvoljenog glisiranja koje su posade policijskih plovila zabilježile u akvatoriju otoka Lošinja, Krka i Raba te ispred Kraljevice. U činjenju ovih prekršaja zatečeno je osam državljana Slovenije, pet državljana Njemačke, četiri Italije, dva Austrije te po jedan državljanin Češke i Poljske.

U većini je riječ je o osobama koje su nedozvoljeno glisirale na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, dok je u jednom slučaju u krčkom akvatoriju zatečen njemački državljanin koji je glisirao na oko 50 metara od obale. Uz to, pomorska policija je u lošinjskom akvatoriju zatekla talijanskog državljanina dok je glisirao gumenim plovilom bez važeće registracije.

Policija još jednom poziva sve nautičare na pridržavanje odredbi ne samo Pomorskog zakonika već i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača. Također podsjećaju da nautičarima nije dozvoljeno glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, a kupačima je dozvoljeno plivanje do ograde uređene plaže ili 100 metara od obale prirodne plaže.