2 min. čitanja

Evo kako znati je li maslinovo ulje 100% čisto i zašto je to važno

Evo kako znati je li maslinovo ulje 100% čisto i zašto je to važno
Foto: Pixabay

Vjerojatnost je da ako redovito sami kuhate, da stalno i koristite ulje za kuhanje u nekom obliku. A najbolja opcija od svih njih je, naravno, maslinovo ulje. Točnije, ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Što se maslinovog ulja iz trgovina tiče, stručnjakinja za integrativnu prehranu i zdravlje Courtney Swan, primjećuje da robne marke maslinovog ulja nisu jednake kad je u pitanju kvaliteta .

Zapravo, većina maslinovog ulja po trgovinama i nije 100% čisto. Swan objašnjava kako utvrditi je li maslinovo ulje koje ste kupili čisto i na što treba obratiti pozornost na naljepnici pri kupnji u trgovinama.

Maslinovo ulje općenito je skuplje od drugih opcija kao što su sojino ili neko biljno ulje, tako da mnoge opcije maslinovog ulja na policama u vašoj trgovini mogu biti smanjene kvalitete i jeftinije, kako bi se prilagodile masovnoj proizvodnji.

– Sedamdeset pet do osamdeset posto maslinovog ulja na polici zapravo je prevara – upozorava Swan. – Čak i ako tamo piše 100% maslinovo ulje, to ne mora nužno značiti da će to biti 100% maslinovo ulje. Puno maslinovog ulja sad se razrjeđuje sojinim uljem, uljem kanole i suncokretovim uljem, a to se radi kako bi se ulje pojeftinilo – ističe za MBGFood, Swan.

Zapravo, najbolje je izbjegavati ulja poput uljane repice i biljnog ulja zbog njihove visoko rafinirane prirode.

Kako znate da dobivate čisto maslinovo ulje?

Dakle, kako možete biti sigurni da je vaše maslinovo ulje čisto? – Dvije stvari: kada izlijete maslinovo ulje, želite da ono bude jako tamnozeleno kako biste tu čistoću mogli prepoznati po boji – objašnjava Swan. – A kad ga kušate, bit će stvarno paprenog okusa.

Iako je i dalje važno da na boci piše ‘100% maslinovo ulje’, ne možete vjerovati svakom brendu, pa ako ste posvećeni nabavi čistog maslinovog ulja, trebali biste dodatno istražiti i educirati se.

Dobro ulje za kuhanje ne samo da utječe na okus vaših jela, već može doprinijeti i vašem zdravlju tijekom godina. Maslinovo ulje je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina dok je značajno manje prerađeno, tako da ćete imati koristi od istraživanja kvalitetnog ulja koje zapravo čuva vaše zdravlje i nije kontaminirano uljima niže kvalitete koja iritiraju crijeva.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete sami prepoznati lažno maslinovo ulje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.