Ministar Marić podnosi ostavku!

Foto: Facebook

Još jedan ministar napustit će Vladu Andreja Plenkovića. Ministar financija Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade.

O svemu je već obavijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, javlja Dnevnik.hr

Iako se o njegovu povlačenju šuška već neko vrijeme, informacija je držana u strogoj tajnosti, a sutra će biti službeno priopćena nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Njegov je odlazak, kako doznaje Večernji list, osobne prirode i nema veze s političkom situacijom. Kako doznaju iz izvora bliskih Vladi, ulaskom Hrvatske u eurozonu, za što se još samo čeka formalna potvrda Vijeća EU idući tjedan, Marić je ispunio svoje političke ambicije.

Zdravko Marić slovi kao jedan od najstručnijih i svakako spada među dva-tri najuspješnija Plenkovićeva ministra, s velikim iskustvom u funkcioniranju javne administracije i dobrim znanjem iz financija. Proveo je nekoliko krugova poreznog rasterećenja plaća i spustio stopu PDV-a za niz proizvoda i usluga. No, unatoč opetovanim pritiscima, ostao je dosljedan što se tiče porezne stope u turističkom sektoru.

Marić je vješto balansirao i tijekom pandemije na način da ogromni transferi novca i potpore poduzetnicima koje je isplaćivala država nisu usporili proces konvergencije i na kraju je dobio zadovoljavajuću ocjenu Europske komisije i s fiskalnim deficitom i s javnim dugom te je zemlja danas nadomak eurozoni.

Jedna od Marićevih najvećih postignuća, reći će analitičari, zauzdavanje je proračunskog deficita i pokretanje trenda smanjenja javnog duga države, koji se multiciplirao od početka tisućljeća i pokretanja velikih infrastrukturnih projekata u cestogradnji. Na ruku su mu išli međunarodni financijski trendovi i ekspanzivna monetarna politika Europske središnje banke, što je znatno olakšavalo reprogram nagomilanog državnog duga i praktički beskamatno zaduživanje u posljednje dvije godine.

 

Z.G.