3 min. čitanja

More je više plavo! Međunarodno financirana postrojenja za pročišćavanje smanjila su onečišćenje mora u Gazi na najnižu razinu do sad

More je više plavo! Međunarodno financirana postrojenja za pročišćavanje smanjila su onečišćenje mora u Gazi na najnižu razinu do sad
Foto: Wikimedia

Na plaži u Sheikh Ijlinu, četvrti na jugu grada Gaze, nitko ne obraća pažnju na obližnju vojnu vježbu. Kako piše The Guardian, djeca trče u valove i iz njih. Zahvaljujući naporima posvećenim čišćenju kanalizacije, prvi put nakon nekoliko godina većina obale Pojasa Gaze dovoljno je čista da se u njoj može plivati. Ovog ljeta tisuće obitelji ponovno otkrivaju najveće rekreacijsko mjesto opkoljenog područja.

– Nismo dolazili sedam godina jer more nije bilo čisto. Sad izgleda mnogo bolje. Boja je drugačija, više plava. Ovo je naš drugi dan na plaži ove godine – rekla je Nabila Haniya, koja je sjedila za stolom za pikniku s nekoliko drugih žena dok su se njihova djeca igrala. – Imamo puno ratova i nevolja. Djeca zaslužuju zabavu – dodala je.

Petnaest godina nakon izraelsko-egipatske blokade, čisto more i čista voda općenito, jedno je od najhitnijih pitanja za 41 km dug pojas, u kojem živi 2,2 milijuna ljudi. Gotovo 97% vode u jedinom vodovodu u Gazi više nije za piće. Bez odgovarajućeg održavanja i uz izraelska ograničenja uvoza, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda bila su pretrpana nekoliko godina.

Neobrađeni otpad teče izravno u more više od desetljeća, stvarajući ekološku katastrofu i zagađujući jednu od rijetkih pristupačnih prilika za zabavu u izoliranoj palestinskoj enklavi.

Međutim, tijekom prošle godine tri međunarodno financirana postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Gazi uspjela su ubrzati rad, dijelom zahvaljujući stabilnijoj i obilnijoj opskrbi električnom energijom. U listopadu 2021. u Sredozemlje se slijevalo 180.000 kubičnih metara otpadnih voda dnevno. Sad 120 000 kubičnih metara, ili 70%, ide u moderne centre za obradu, a preostalih 30% se djelomično obrađuje, što znači da se 95% otpada uklanja prije nego što voda ponovno uđe u ekološki ciklus.

Poboljšanja su smanjila onečišćenje mora na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina, što je navelo lokalnu upravu za vodu da proglasi da je 65% obale sad kategorizirano kao “zeleno” ili “žuto”, što znači dovoljno sigurno za kupanje.

Za sedam spasilaca koji skeniraju plažu Sheikh Ijlina iz povišene drvene kolibe, ovo je ljeto najprometnija sezona koju pamte. Na ovom dijelu obale postoji samo nekoliko crvenih zastavica koje zabranjuju kupanje a one upozoravaju na struje, a ne na kvalitetu vode.

Foto: Pexels/Ilustracija

Bistro, plavo more prijeko je potreban predah za ljude u Gazi, gdje je kretanje strogo ograničeno. Više od 50% stanovništva je bez posla, a električna i medicinska infrastruktura su u raspadu. Izraelska zabrana ulaska onoga što smatra “robom s dvostrukom namjenom”, poput građevinskog materijala koji Hamas, militantna skupina koja kontrolira pojas, može prenamijeniti, također predstavlja trajnu prijetnju održivosti opskrbe Gaze čistom vodom.

– Moramo zamijeniti istrošene pumpe u postrojenjima za pročišćavanje i desalinizaciju otpadnih voda jer će se inače preliti. Ali ne mogu samo naručiti, moram dobiti odobrenja i pregovarati s Izraelcima da uvezu bilo kakve dijelove. A dok to učinim, načinjena je još veća šteta – govori Omar Shatat, zamjenik izvršnog direktora Vodovodnog poduzeća obalnih općina Gaze.

– Mogli smo ponovno uravnotežiti vodeni ciklus u Gazi za pet godina, da nije bilo okupacije. Ovako, ovdje se ništa ne može nazvati održivim. Pokušavam predvidjeti kakve će biti potrebe Gaze za pet godina, 20 godina, ali to je nemoguće – rekao je

– Napredak ostvaren u čišćenju mora ove godine je krhak i lako bi mogao nestati – dodao je Shatat. – Ako opskrba električnom energijom ponovno postane nepouzdana, još će se otpadnih voda ispumpavati u more. Mislim da je razlog zašto su se stvari promijenile taj što je ovdje kanalizacija postala tako veliki problem da je počela utjecati i na plaže i postrojenja za desalinizaciju u Izraelu.

“Pomlađivanje” plaža u Gazi veliki je korak jer pokazuje da je ekološka suradnja između Palestinaca i Izraelaca moguća, rekao je Gidon Bromberg, izraelski sudirektor EcoPeace Middle East, zajedničke izraelske, palestinske i jordanske organizacije za izgradnju ekološkog mira, koja odigrao veliku ulogu u čišćenju morske vode u Gazi.

– Ovo je možda jedina dobra vijest koja dolazi iz Gaze u desetljeću – rekao je. – Nikad se ne možete odvojiti od zajedničkog okruženja, uvijek ćete ovisiti o vlastitoj i sposobnosti svojih susjeda da njime upravljate.

– Možda je mirovni proces izgubio svu hitnost, ali rješavanje klimatske krize i sigurnost vode, to su stvari koje donose dobrobit objema stranama. Radi se o stvaranju zdrave suneovisnosti – zaključuje.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.