U luku Gruž jutros uplovio jedan od najvećih kruzera na svijetu

Foto: Screenshot/Facebook video

DUBROVNIK – U dubrovačku luku jutros je uplovio najveći brod koji je ikad posjetio dubrovački akvatorij. Kruzer Norwegian Escape dug je gotovo 326 metara, ima 20 paluba, može primiti 4266 putnika i 1733 člana posade te se smatra jednim od najvećih putničkih brodova na svijetu.

Svojom dužinom Norwegian Escape duži je čak i od Straduna, a procjenjena vrijednost ove grdosije je 700 milijuna eura. Brod je izgrađen u njemačkom brodogradilištu Meyer Werft, a prvu plovidbu imao je 2015. godine. Ima 407 unutarnjih kabina, 114 kabina s pogledom na more, 82 studijske kabine za solo putnike te 47 kabina koje su prilagođene osobama u invalidskim kolicima.

Osim Miami, kao matičnu luku ukrcaja imao je i New York te Orlando, a krstario je većinom Karibima. Nakon što su u pandemijskoj 2020. godini otkazani planovi za krstarenje Sjevernim morem i Baltikom, ovo je za Escape prvo ljeto u Europi, gdje mu je na mediteranskom krstarenju matična luka Civitavecchia, pišu mediji.

Najveća atrakcija golemog kruzera su superrashlađene “snježne sobe”, gdje temperatura iznosi minus 10 stupnjeva Celzijevih, a sa stropa po gostima pada “praškasti” snijeg.

J.K.