Pet protupožarnih zrakoplova gase požar kod Zatona: “Situacija je danas mirnija”

Foto: RCZ

ZATON/VODICE/RASLINA – U tijeku je gašenje požara koji je jučer izbio u zaleđu Vodica i proširio se prema naseljima Zaton i Rasline. Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara. U gašenju požara sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH.

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora, izvijestilo je Ravnateljstvo civiljne zaštite RH, a policija upravo izvještava da je obilaznica Vodica otvorena za sav promet.

Foto: RCZ

Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Foto: RCZ

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 ha između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline  i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Foto: RCZ

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod „Zaton 1“ i dalekovod „Zaton – Bilice“. Dalekovod „Zaton – Bilice“ ponovo je stavljen  u pogon u jutros u 05:49 sati. Na šibenskom području za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23:30 do 05:50 sati.

Foto: RCZ

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.