1 min. čitanja

U lukama na sjeveru Njemačke počeo najdulji štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća – Slijedi li još jedna kriza u EU?

U lukama na sjeveru Njemačke počeo najdulji štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća – Slijedi li još jedna kriza u EU?
Foto: Pixabay/Ilustracija

Lučki radnici ponovno su paralizirali rad u glavnim lukama Sjevernog mora u Njemačkoj. Nakon što je propao posljednji krug pregovora za rješavanje dugotrajnog spora oko kolektivnog ugovora, organizirali su najdulji štrajk u posljednjih 40 godina.

Sindikalni div United Services Union pozvao je radnike na 48-satni štrajk na svim terminalima u zemlji nakon što su propali pregovori o kolektivnom ugovoru o radu sa Središnjom udrugom njemačkih lučkih kompanija. Štrajk je počeo jutros u 6 sati i trajat će do subote u 6 ujutro. Ovo je treća sindikalna akcija u posljednjih nekoliko tjedana i najduža sindikalna akcija još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Njemačka kontejnerska kompanija Hamburg Süd priopćila je da je tijekom štrajka bila prisiljena pridržavati se potpunog prekida željezničkog, cestovnog i prekooceanskog tereta za uvoz i izvoz preko svojih njemačkih terminala. To izravno utječe na poslove u Bremerhavenu, Hamburgu i Wilhemshavenu.

Dugogodišnji spor oko kolektivnog pregovaranja paralizirao je rad u najprometnijim njemačkim lukama budući da United Services Union zastupa približno 12.000 radnika u lukama Emden, Bremerhaven, Bremen, Brake, Wilhelmshaven i Hamburg.

Ni nakon 6 krugova pregovora poslodavci nisu htjeli udovoljiti zahtjevu sindikata za povećanje osnovice plaća od 14 posto u 58 kompanija, uključujući glavne luke Hamburg i Bremerhaven. Sindikat također zahtijeva godišnji bonus do 1.200 dolara dijelom zbog neobuzdane inflacije koja povećava troškove života.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, suočava se s vrtoglavom inflacijom, pri čemu je poskupljenje hrane i energije rezultat ruske invazije na Ukrajinu. S druge strane, Njemačka je jedno od najkritičnijih pomorskih čvorišta u Europi, a štrajk će sigurno imati negativne učinke na opskrbni lanac na cijelom kontinentu u vrijeme kada se glavne europske luke bore sa zastojima.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.