MUP napokon nabavlja helikoptere pogodne za traganje i spašavanje

Foto: MUP/bellflight.com

Dva višenamjenska helikoptera će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je ovaj mjesec ugovor s američkom tvrtkom Bell Textron Inc., za nabavu dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje, priopćili su iz MUP-a.

Kažu da je na temelju postupka javne nabave MUP RH prvi u Europi nabavio prve Subaru Bell 412EPX, a vrijednost ugovora je gotovo 36,3 milijuna eura s PDV-om.

Helikopteri će biti u floti Ministarstva unutarnjih poslova, a koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova. Riječ je o trenutačno najmodernijoj verziji Bell 412 platforme, čije su glavne pogodnosti poboljšana izdržljivost u smislu povećanja maksimalne kilaže i količine tereta, kao i povećanja tzv. izlaznog momenta za više od 10 posto pri brzinama od 60 čvorova.

Navedene nadogradnje znače veću brzinu i učinkovitost pri obavljanju složenih akcija spašavanja i/ili medicinskog zbrinjavanja, što u konačnici bitno utječe i na pravovremenost, odnosno efikasnost ukupne reakcije sustava u kriznim situacijama.

Sredstva za nabavu su, preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, osigurana kroz fondove Europske unije, na temelju Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu projekta “Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite”.

Vrijednost projekta iznosi 273.294.117,65 kuna s PDV-om, od čega je 85% bespovratnih sredstava, odnosno 232.300.000,00 kuna s PDV-om.

Rok isporuke naručenih helikoptera je 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.

 

J.K.