S Hafnia tankera u rijeku Mississippi izlilo se gotovo 8 tisuća litara goriva

Foto: Marine Insight Screenshot

Prema izviješćima američke obalne straže, do curenja goriva došlo je još prošlog petka, tijekom operacije bunkeriranja s broda Hafnia Rhine na teglenicu u Ama Anchorageu u blizini Kennera u Louisiani. Navedeni tanker plovi pod zastavom Singapura, a izgrađen je 2008. godine, a u vlasništvu je tvrtke Hafnia, podružnice BW grupe u Oslu.

Sektor obalne straže New Orleansa primio je obavijest da je tanker ispustio gorivo tijekom operacije bunkeriranja. Zapovjedni centar je odmah poslao istražni tim čiji su djelatnici procijenili da je tanker ispustio oko 8000 litara nafte u rijeku Mississippi. Mrlja goriva koja je plutala zahvatila je oko 50-60 teglenica nizvodno, piše The Maritime Executive.

Angažirana su dva izvođača radova za uklanjanje štete od izlijevanja goriva, koji su postavili plutajuće brane.

Nema izvještaja o ozljedama ili udarima na divlje životinje, a uzrok izlijevanja i dalje se istražuje.

Izlijevanja goriva su inače povremena pojava na prometnom dijelu rijeke Mississippi uzvodno od New Orleansa. Godine 2019. na primjer, znatno izlijevanje nepoznatog podrijetla i količine izlilo se uz obalu New Orleansa, koje je poznato središte turizma i noćnog života.

Slično izlijevanje koje je zahvatilo isto područje dogodilo se u travnju 2018., kada je teretnjak udario u pristanište uzvodno od francuske četvrti, te ponovno kasnije tog mjeseca kad je tanker slučajno ispustio loživo ulje u blizini Norca, Louisiana.