2 min. čitanja

Vrhunska vina iz dubina Ikarskog zaljeva

Vrhunska vina iz dubina Ikarskog zaljeva
Foto: HRT / Screenshot

IKA - Iz dubina Ikarskog zaljeva nadomak Opatije na svjetlo dana izvađena su vina poznatih domaćih i stranih vinara - koja su godinu dana sazrijevala na dnu mora. U malom primorskom mjestu Iki - osmu godinu održava se jedinstvena manifestacija "Vino i vruja".

Uz morsku floru i faunu ikarsko podmorje krije i itt kavezi pod vodom kaveze prepune vrhunskih vina. Pokazalo se more kao idealan prirodni podrum, donosi HRT.

Na 20 metara dubine i temperaturi između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva vino je sazrijevalo godinu dana.

- Vino živi u mraku, u anaerobnim uvjetima, nema kisika koji je osnovni parametar za staraeje vina i nema svjetlosti koja aktivira da vino potamni, izgubi lijepu zelenkasto-žutu boju, toga u moru nema i zato je dobra stvar - objašnjava Marko Miklaužić, vinar iz Popovače.

Je li more odradilo dobar posao, pitalo se još 12 vinara koji su pratili izvlačenje svojih butelja.

- Kao dvostruki šampion belice pozvali su me Opatijci da se pridružim. Prvi put je moje vino prošle godine uronjeno i sad sa nestrpljenjem očekujemo izlazak i degustaciju - kaže Darko Mandić, vinar iz Opatije.

Iz morskih dubina izronilo je danas oko 4000 boca. A onda je slijedilo i kušanje. itt jel' dobar čep, ni probilo more? Odlično je... Oni iskusni kažu, podvodno vino drugačijeg je okusa.

- Može se primjetiti razlika na izgled, okus i miris. Intenzivnije su boje u vinu, a kada se proba osjeti se doza profinjenosti sa dozom mineralnosti i baš ima ono nešto drugačije od onog vina koje je odležalo na kopnu - ističe Krešimir Mikinac, sommelier.

Morske blagodati lokacije kriju se i u hladnoj vodi podzemlja, kažu. U ikarskom zaljevu izviru kraške vode Učke i dalekih Alpa.

- Tu smo od 2016. godine i imali smo veliku želju spojiti kontinent i more da eksperimentiramo s vinima i morskim dubinama. Pokazalo nam se fantastičnim i za izvoz i za domaću prodaju - rekla je Antonia Glavan Petanjek, voditeljica marketinga vinarije iz Iloka.

Jer riječ je o limitiranim serijama vina, a put morskih dubina jučer je krenulo i novih 5000 boca.

Dajana Kruneš/T.V./HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.