2 min. čitanja

Prodaje se otok sa svjetionikom. Cijena? Prava sitnica

Prodaje se otok sa svjetionikom. Cijena? Prava sitnica
Foto: Pixabay/Ilustracija

Otok veličine 28 hektara na kojem se nalazi svjetionik, na sreću ili nažalost, ovisno iz kojeg kuta se gleda, nije nekretnina koja se prodaje u Hrvatskoj. Barem ne po cijeni prosječnog gradskog stana. Ali ako ste u mogućnosti platiti 350 tisuća funti i ako volite ugođaj sjevernog mora, onda pravac Škotska.

Otok Pladda nalazi se pokraj obale Arrana u Škotskoj, a na njemu su kuća sa pet spavaćih soba, heliodrom i svjetionik sagrađen krajem 18. stoljeća. Otok je trenutačno u vlasništvu supružnika Dereka i Sally Morten, koji ga prodaju za 350.000 funti, što je otprilike cijena po kojoj je moguće kupiti  trosoban stan u Glasgowu ili Edinburghu, ali ne i u Londonu gdje je prosječna cijena nekretnine oko 536.000 funti.

Foto: Otok Pladda/Wikipedia/Vincent van Zeijst

Otok od 11 hektara prazan je nekoliko godina i treba ga renovirati prije nego što se na njemu ponovno može živjeti. Imanje je udaljeno 31 milju od Glasgowa, a do njega je moguće doći brodom. Na otoku je zabilježeno više od 100 vrsta ptica.

Prodaja dolazi u trenutku kada su cijene kuća u Velikoj Britaniji dosegle rekordnu visinu - prosječna cijena kuće u lipnju je iznosila nešto malo manje od 300.000 funti. Škotska ima prosječnu cijenu od 201.549 funti, Wales 219.281 funtu, a Sjeverna Irska 187.833 funte prema hipotekarnom kreditoru Halifaxu.

Kome ne leže dobrosusjedski odnosi ili tko jednostavno želi uživati u samoći, kupovina privatnog otoka uvijek dobra opcija, i to samo za 50 tisuća funti više od prosječne cijene nekretnine u Velikoj Britaniji. Mala cijena za veliki užitak, glasila bi reklama za otok čiji oglas možete pronaći na ovom LINKU.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.