>
  2 min. čitanja

Dalmatinska marenda – certificiranje objekata

Dalmatinska marenda – certificiranje objekata
Foto: Dalmatia.hr

Gastronomija je postala jedna od snažnih motiva dolaska u destinaciju, a Splitsko – dalmatinska županija u tom se polju strateški pozicionirala projektom Dalmatinske marende koji u središte vraća tradicionalnu dalmatinsku kuhinju i gastronomske običaje. Kroz ritual marende cilj je bio vjerno prikazati specifičnost života u Dalmacija, vrijeme kada se stane, predahne i istinski uživa u dobroj hrani i dobrom društvu.

Međutim, projekt Dalmatinske marende ne promiče isključivo gastronomiju, već autentični dalmatinski način života. Svu njegovu opuštenost, temperament, emociju, kolorit, ćakulu, pa i žustru raspravu. A sve se ovo nekada odvijalo za stolom upravo uz marendu. U pauzi od posla, uobičajeno od 10 do 13 sati, radna svita koja je od ranog jutra na nogama sjedala bi za stol okrijepiti se uz jednostavna, ali opet bogata i iznimno hranjiva „jela na žlicu“. Upravo te fragmente domaćeg života i lokalnih običaja, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije (TZ SDŽ) odlučila je „upakirati“ u vrhunski turistički proizvod kroz koncept Dalmatinske marende.

U projekt se prvotno krenulo s brendiranjem autohtonih dalmatinskih jela poput tripica, pašticade, gregade, tingula, bakalara s ciljem da se vrate u restoransku ponudu, ali ne samo jela već i cijeli koncept zajedničkog „marendavanja“. Vodeći se time, ključan korak u projektu bio je umrežavanje s ugostiteljskim objektima i lokalnim OPG-ovima kako bi se osvježila dnevna ponuda jela te osigurala kvalitetna domaća namirnica, što je i sama osnova jela.

Trenutno je u projekt uključeno 40 ugostiteljskih objekata i OPG-ova koji očekuje proces verifikacije kako bi se osiguralo da zadovoljavaju sve potrebne kriterije u pogledu kvalitete. Za objekte koji sudjeluju u projektu Dalmatinske marende, osim što trebaju zadovoljavati sve tehničke i sanitarne uvjete, ključno jest da nisu sezonalni, da u pripremi jela, ako je moguće, koriste namirnice lokalnih proizvođača i spravljaju ih na tradicionalan način, u ponudi koriste vina s područja Splitsko – dalmatinske županije, poslužuju marendu u periodu od 10:30 do 14:30 ili minimalno od 12:00 do 14:00 te imaju lokalnu i tradicionalnu ponuda jela koja spadaju pod „Dalmatinsku marendu“.

U prosincu 2024. predviđen je početak obilaska objekata i dodjela certifikata. Svaki ugostiteljski objekt ili OPG, koji je dio projekta i zadovoljava navedene kriterije, dobit će oznaku „Dalmatinska marenda“ koja će biti naznačena na ulazu u sami objekt. 

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.