>
SPLIT - Danas su u Splitu dodijeljeni prvi certifikati za ugostiteljske objekte u sklopu projekta Dalmatinska marenda koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, odnosno objekte i proizvođače koji koriste domaće, autohtone proizvode i spravljaju ih na tradicionalan način.
Nastavak je ovo projekta „Dalmatinska marenda“ koji je nakon nedavnog emitiranog dokumentarnog serijala osvojio i nagradu za „Gastronomski doživljaj godine“ na Danima hrvatskog turizma koji su se održali u Opatiji. Na samoj svečanosti dodjele priznanja i certifikata, uz direktoricu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Vladović, sudjelovali su i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak te brojni predstavnici iz turističkog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
- Projekt Dalmatinske marende pokrenuli smo vođeni idejom da domaćim i stranim posjetiteljima pokažemo ono što Dalmacija svakodnevno živi – trenutke okupljanja za stolom, jednostavnu, ali bogatu hranu, te poseban osjećaj pripadnosti koji dolazi s tim. Naša misija nije samo približiti marendu, već oživjeti onaj osjećaj povezanosti s tradicijom, a koja je srce i duša dalmatinskog načina života.
Isto tako, nismo željeli da ovaj projekt bude samo turistička atrakcija, već i povratak vrijednosti u naše svakodnevne živote. Željeli smo da kroz ovaj projekt oživimo ono što smo ponekad možda i zaboravljamo – marendu kao simbol, ali i način života. S ovim projektom predstavljamo ne samo našu kulinarsku baštinu, već i ljude koji tu baštinu svakodnevno oživljavaju – naše vrsne kuhare, restorane, konobe i male lokalne proizvođače koji s ponosom njeguju autentičnost. Zato mi je danas posebno zadovoljstvo i čast što imamo priliku odati priznanja, odnosno uručiti certifikate onima koji su se uključili u ovaj projekt. Time potvrđujemo našu zajedničku posvećenost očuvanju onoga što Dalmaciju čini posebnom - istaknula je Ivana Vladović prilikom dodjele priznanja i certifikata.
U sklopu današnje svečanosti posebna priznanja uručena su chefovima Željku Nevenu Bremecu i Hrvoju Zirojeviću te objektima Konoba Fabo (Imotski), Muzeju ulja Škrip (otok Brač), Enoteka Terra (Split), OPG Barba Edo (Sinj) i OPG Kuzmanić (Kaštela), koji su značajno pomogli razvoju projekta i doprinijeli razvoju gastronomije, te Udruzi ŠKMER, partnerima Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije u projektu, koji su osmislili posebne edukativne programe te koji su sudjelovali u sajamskim nastupima kao i posebnim prezentacijama turizma Srednje Dalmacije i Dalmatinske marende.
Certifikate i oznake Dalmatinske marende dobili su:
RESTORAN RIVA, SUPETAR
VINA PILAČ, VRGORAC
RESTORAN OSMINA-BLIZANCI, TRILJ
RESTORAN ALKARSKI DVORI, SINJ
KONOBA INTRADA, KAŠTELA
TRATTORIA TINEL, SPLIT
DUJKIN DVOR, SPLIT
KONOBA MARJAN, SPLIT
KONOBA MA:TONI, SPLIT
KONOBA KOPAČINA, OTOK BRAČ
KONOBA BAJSO, KRILO JESENICE
RESTORAN EMOTHEO, IMOTSKI
RESTORAN DALMACIJA, TRILJ
RESTORAN LOVAC, TRILJ
RESTORAN KULA, VRGORAC
RESTORAN MARINERO, TRILJ
RESTORAN PREMIJER GAZ, TRILJ
RESTORAN PALUTE, SUPETAR
KONOBA POJTA, SINJ
RESTORAN BALETNA ŠKOLA, KAŠTELA
OPG PERIŠIN, KAŠTELA
KONOBA POTKOVA, SINJ
IZLETIŠTE ANDRIJA, VRGORAC
KONOBA KALERARGA, MAKARSKA
BISTRO KOD DAMIRA, HVAR
Projekt Dalmatinska marenda, osim brendiranja marende kao autentičnog obroka te brendiranja objekata i proizvođača, očekuje i daljnji nastavak u narednom razdoblju.
U pripremi je i kuharica u kojoj će se predstaviti tradicionalna jela, ali i majstori kulinarskog zanata kao i objekti u kojima spravljaju dalmatinska tradicionalna jela vezana uz marendu. Osim toga, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije priprema i nastavak dokumentarnog serijala „Dalmatinska marenda“ te nastavak promocije na stranim tržištima kao i u Hrvatskoj.
Ukoliko ste propustili dosadašnje epizode, pogledajte ih ovdje:
D.G.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev