2 min. čitanja

Istarski Buzet posebno privlači turiste a nazivaju ga i gradom tartufa

Istarski Buzet posebno privlači turiste a nazivaju ga i gradom tartufa
Foto: Wikimedia

Posjetitelje osobito mami sjeverna Istra i to posebno ujesen. Uz Motovun i Grožnjan, u ovo je doba posebno zanimljiv Buzet koji nazivaju i gradom tartufa. Samo na području Buzeštine godišnje se izlovi gotovo 6 tona skupocjene gljive. Upravo na svojoj gastronomskoj ponudi taj kraj gradi svoju turističku priču.

Brdo nad dolinom rijeke Mirne u najsjevernijem dijelu unutrašnje Istre, nikada nije pusto. Stari grad Buzet sve je češća postaja za goste koji za odmor odabiru Istru.

U Buzetu i okolici živi oko 6 tisuća ljudi. I ovdje su se počeli baviti turizmom pa danas već mogu ugostiti tisuću i 200 turista. Veći dio njih u privatnom smještaju, no imaju i dva hotela.

- Rekla bih da nam je turistička godina jako dobra. Imamo porast broja američkih turista, i dalje su tu naši stalni gosti iz Njemačke, Austrije i Italije - govori za Regionalni dnevnik Ivana Čubelić Bodrožić, recepcionarka u hotelu.

Foto: Wikimedia

Obilazeći buzetski stari grad, gotovo je obvezan posjet suvenirnici. Prodavači se ne žale, kao ni oni koji prodaju autohtone proizvode.

Turiste privlače tartufi

A turiste trenutačno, uz prirodne ljepote ovoga područja, najviše privlače tartufi. Malo koji gost o tome ne zna.

- Ponešto znam o tartufima, volimo ih s tjesteninom, izvrsno je - govori Hyng iz Njemačke.

No, koliko je volje, truda i rada potrebno da bi se pronašla cijenjena gljiva znaju samo oni koji u ranu zoru odlaze u lov.

- Cijela vegetacija kasni, ali nije još zabrinjavajuće, nadamo se da će prava sezona biti nešto kasnije, tartufi su već počeli - govori Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Hrvatske.

U Istri oko tisuću tartufara

A u Istri je oko tisuću tartufara, većina njih upravo na sjeveru.

I doista, labrador je nanjušio skupocjeni dragulj. Nije kapitalac, ali veseli. No tek se za kilogram može dobiti i do tisuću i pol eura.

Upravo zbog tartufa područje Buzeštine ima dugu sezonu. Studeni koji nam je na vratima, koji je na obali najmanje privlačan, ovdje je najatraktivniji. Rezerviran je za Festival tartufa i istinske ljubitelje te delicije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.